2015. június 13., szombat

Jurassic World kritika



Jurassic World


Spielberg kétségtelenül korszakalkotó klasszikusa is megérett egy reboot/folytatás szerelemgyerekre, ami természetesen ismét a nagyobb, látványosabb, hangosabb elvet követte. Hát ez minden lett csak nem Jurassic Park… vagy World… vagy tudom is én.


A bő 20 évvel ezelőtti tragédia a múlté, a Jurassic Park újra megnyitott, ezúttal Jurassic World néven és sokkal biztonságosabb és korszerűbb, mint elődje. Claire, a hely egyik vezetője növelni szeretné a sziget népszerűségét, ezért tudóscsapatával megalkotnak egy genetikailag módosított dinoszauruszt, ami minden eddiginél vérszomjasabb. Persze az a valami elszabadul. 


A Jurassic Worldben rengeteg dolog nem működik. Itt most nem arra a nyilvánvaló tényre gondolok, hogy a közelébe nem ér és fele annyi érdekességet nem tud felvonultatni, mint az első rész. Sokkal inkább arra, hogy próbálkozik tisztelegni a nagy öreg előtt, és újdonságokkal is előrukkol, de nincs meg az Owen által említett „hűhafaktor”. Ez leginkább abból adódhat, hogy a szigetet egy szimpla állatkertté redukálták, ami mutatja a mai néző igényeit is. Ma már senki nem lepődik meg egy szimpla dínón egy Godzillával, harci robotokkal és szuperhősökkel teli világban, úgyhogy valami más kell. Kár, hogy az a nagyobb szörny sem tud semmi érdemlegeset hozzáadni a cselekményhez.  

Lássuk a konkrét filmet. Tetszettek a különféle utalások az első részre, remek kis kikacsintásokat, tisztelgéseket kapunk, amik laza nosztalgiával ruházzák fel ezeket a jeleneteket. Dínókból rengeteget kapunk, amik szépek, aranyosak, nagyok és kicsik egyaránt. Kiemelt figyelmet kapnak a raptorok, akiket a leszerelt katona, Owen próbál idomítani. Ez egy nagyon ötletes és érdekes szál, amire sok dolgot lehetett volna építeni, de valahogy két szék közt a pad alá esett. Ez leginkább azért történt, mert a cselekmény sok mindenről akar szólni, mégis teljesen egyhangúvá és olykor lapossá válik. A két fiatal kalandozása is csak azt a célt szolgálta, hogy legyen kiért aggódni, de a flegma tini és a hiperaktív, infantilis hülyegyerek nem voltak éppen a legszimpatikusabb karakterek. A „főgonosz” raptoros tervéről sem tudok jót mondani, az egész egy illogikus marhaság. Hogy tudna négy szaros raptor legyőzni egy 16 méteres szörnyet, aztán meg mehetnének a seregbe gyilkolni. Mi ez? Ne röhögtessék már ki magukat, szerencsétlen raptorok nagyon jó fejek, de mint a katonaság gyilkológépei? Kicsit röhejesen hangzik. 
Azért annyira szerencsére nem vészes a helyzet, hisz a film többnyire szórakoztató, piszok látványos, az ősállatok pedig tesznek hozzá annyi pluszt az egészhez, hogy növeljék az élményt. 


Chris Pratt hozza a Starlord karaktert, csak most kicsit többet keménykedik. Bryce Dallas Howard korrekt és a többi ismert arc sem rossz, de Ty Simpkinst nem engedném filmek közelébe amíg ennyire irritáló. 


Szóval a Jurassic World nálam egyértelműen csalódást keltett. Nem vártam egetverő sikert, de ehhez a címhez több dukálna egy szimpla egyszernézős nyári limonádénál. Mert bár látványos és képes szórakoztató lenni, a rengeteg dínó pedig szuper, de a cselekmény sekélyes, logikátlan és összecsapott. Nem feltétlenül lenne baj, hogy a park végleg bezárna.

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/6

Végítélet: 63% 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése