2015. április 23., csütörtök

Fácángyilkosok kritika



Fácángyilkosok


Skandináv filmek? Szeretjük! Szövevényes krimik? Szeretjük! Akkor gyilkoljunk pár fácánt!

Carl és Assad a rendőrség meg nem oldott ügyeit vizsgálja és egy öngyilkosság miatt egy húsz évvel ezelőtti eset ügyében kezdenek nyomozni. Egy ikerpárt meggyilkoltak és el is kapták a tettest, aki viszont csak három évet ült és feltűnően jómódú barátai vannak. A rejtély tovább bonyolódik, amikor bekerül a képbe egy húsz éve eltűnt lány, aki kapcsolatba hozható a gyilkossággal. 


A jó krimi kihalófélben van, vagy legtöbbször a TV-ben látjuk. Igazán egyedi és jól összerakott nyomozós filmeket viszont nagyítóval kell keresni. A Fácángyilkosok sem az az elképesztően egyedi csoda, ami műfajt újít, de kellően friss és kemény. Elsősorban abban különbözik az átlagos krimiktől, hogy itt nagyjából az első perctől tudjuk ki a gyilkos, a film nem is titkolja ezt. A bonyodalmakat az okozza, hogy bizonyítékot kell szerezni, illetve az összekuszált szálakat kibogozni. A tempó itt-ott leül kicsit, de a feszültséggel nincs gond és a sztori is kellően összetett. A két szálon zajló cselekmény segít megérteni, hogy miről is van szó, nem hat szájbarágósnak, sokkal inkább feldobja a filmet.
A másik különlegesség a Fácángyilkosok keménységében rejlik, ugyanis van néhány elég durva jelenet. Az aranyifjak értelmetlen erőszakossága ennél nyersebb és kegyetlenebb nem is lehetne. Akinek van tapasztalata ezen a téren annak is lesz néhány kényelmetlen perce, de egy laikusnál főleg kicsaphatja a biztosítékot néhány rész. Itt pedig nem a vérmennyiségre gondolok, inkább a mentális terrorra. A zárás kiszámítható, de a komorság remekül áll a filmnek és végig rányomja a bélyegét.


Aki tehát szereti a krimiket nem fog csalódni, a Fácángyilkosok pedig úgy kell a műfajnak, mint egy falat kenyér, noha nem sok olyat ad, amit ne láttunk volna már. Ráadásul vannak hibái bőven, a karakterek sablonosak vagy feleslegesek, néhány mellékszál elég felszínesre sikeredett, és logikai bukfencek nélkül sem ússzuk meg. Mégis a hangulat, a nyers kivitelezés és a végig zsigeri nyomasztás képes megadni azt, amire a néző vágyik ettől a stílustól.

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése