2015. március 29., vasárnap

Welp (Cub) kritika



Welp


Azt tudjuk, hogy a franciák nagyon betegek, ha horrorról van szó. Belgium pedig ott van tőlük egy köpésre, úgyhogy jelen esetben ez jó ómen is lehet. Mondjuk ha valami beteg, még nem jelenti egyből azt, hogy jó.


Néhány gyerek a cserkészparancsnokaikkal kiegészülve táborozni mennek a festői szépségű erdőbe. Az egyik fiú, Sam, egy korábban hallott rémtörténet alakját Kai-t véli látni az erdőben. A többiek persze nem hisznek neki, de Sam be akarja bizonyítani, hogy igaza van.


A Welp, angol címén Cub (Kölyök) érdekes felütéssel próbálkozik, csak kissé esetlenül. A cselekmény elég sokáig csak a titokzatosságra épít, aminek megvan a varázsa, de a tempó nem a leggyorsabb, pedig a film másfél órás sincs. A klasszikus gyilkos, préda hajsza sem úgy jelenik meg Kai és Sam közt, ahogy várnánk, sőt valamiféle kapocs is alakul ki köztük, de ez egyrészt nem tart sokáig, másrészt gyorsan váltakoznak itt a szituációk és az érzelmek. Szóval van egyfajta kellemes, különc szájíz a Welpben, ami a maga módján nézeti a filmet, a gond az, hogy egy borzasztó összeszedetlen művel állunk szemben. Nem derül ki Sam múltja, nincs motiváció, a viselkedésmódja percről percre más, gőzünk nincs ki a nagydarab fazon, a többi gyerek egy huszárvágással el van intézve stb. A Welp tehát millió sebből vérzik, amikor pedig kezdene talpra állni egyből össze is esik. A zsáner terén szintén ingadozó teljesítményt nyújt. Egyáltalán nem ijesztő, véresnek sem túl véres, inkább a bizarr szót használnám rá. Mondjuk egy kutya agyonverése mindig is felkavaró és bosszantó, de már a gyerekgyilkosság tudata sem épp a legkönnyedebb érzést okozza az emberben. 


Azért megvan a bája és a maga módján kifejezetten egyedi slasher a Welp, hiszen nem sokan mernek meglépni olyan dolgokat, mint amiket itt látunk. A műfaj rajongói mindenképp lessék meg, mást meg úgysem fog érdekelni. Egyszer nézhető beteg szösszenet, rengeteg hibával, de ínyenc felütéssel. Kellemes nyári tábort mindenkinek!

Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/5

Végítélet: 53%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése