2015. március 27., péntek

Eszeveszett mesék



Eszeveszett mesék


Huhuu Argentína! Rég volt rá példa, hogy furcsa fejszerkezeteket vágjak hosszú perceken keresztül egy film után, de jelen esetben ez történt. Lássuk mi is hozta ki belőlem ezt a furcsa állapotot. 


Egy szkeccsfilmről beszélünk, ami hat kis történetet mesél el, amik közt nincs kapcsolat. Illetve mégis, a groteszk humor és az egészen elképesztő szituációk. Először egy repülőgépi flört fordul szörnyű felismerésbe, ezt követően egy pincérnő bosszút akar állni, de gyenge hozzá, aztán egy ártatlan beszólást követő defekt torkollik véres küzdelembe. Ezután egy mérnöknek lesz elege bürokráciából, később egy vagyonos ember akarja menteni a menthetőt, végül pedig egy esküvő totális anarchiába fullad, miután kiderül, hogy a menyasszonyt megcsalta a párja.


Direkt csak címszavakban említem a kis sztorikat, mert bármi mást elárulni róla meggondolatlanság lenne. A szkeccsek műfajilag és színvonalukat tekintve is változóak. A már említett groteszk felütés azonban mindegyikben megvan. A pincérnős és az esküvős lettek szerintem a leggyengébbek, bár ez utóbbi kétségtelenül a legbetegebb darab a filmben. A tempó nem rossz, de a végeredmény itt is kissé hullámzó. A defektes rész például elképesztően feszült és izgalmas, de néhány másik szegmens már nem diktál ilyen jó tempót, de ezzel nincs is gond. Aztán merüljünk el egy kicsit a tartalomban. Az egész film tele van fricskákkal, de nem csak az emberi viselkedésre, hanem a társadalomra és a rendszerre nézve is. Ez legjobban a mérnök meséjénél jön ki, de az utána következő cserbenhagyásos gázolásnál is remekül lejön, hogy a gazdag még több pénzt akar, a kisember pedig mindig megszívja. Szóval van itt minden, mint a búcsúban, a gyengébbtől kezdve a zseniálisig, a nevetésen át a hüledezésig. 


Nem egy szimpla kis agymenés az Eszeveszett mesék (ennél találóbb nem is lehetne a cím), emészteni kell, feldolgozni és elgondolkodni a látottakon. Határozottan lefárasztja az embert, ezt viszont jó értelemben kell venni. Sajnos nem tetszett annyira, mint amennyire szerettem volna, de annak ellenére is megfogott a merészsége, a stílusa és a hangulata, hogy a kis sztorik nem nagyon állnak össze. A bátor és agyament filmeket viszont értékeljük, pláne, ha még egy kis tartalmuk is van!


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 72%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése