2015. február 5., csütörtök

Az eltűnés sorrendjében kritika



Az eltűnés sorrendjében


A skandináv filmeknek mindig megvan a maguk bája. Gondolok itt az utánozhatatlan hangulatra, a remek a stílusérzékre, tipikus északi elemekre. Nos, mai alanyunk, tipikusan egy ilyen film. De akár azt is mondhatnám, hogy ez Skandinávia válasza a Fargóra.  


Nils hókotróként dolgozik egy kis faluban. Most választották az év polgárának, ám az örömöt beburkolja a gyász. Hősünk fia ugyanis drogtúladagolásban meghal. Nils nem hiszi, hogy fia függő volt, és hamar kiderül, hogy a srác egy banda áldozatává vált. A bosszúszomjas apa levadássza a bűnösöket, ám jönnek bonyodalmak. 


A sztorit olvasva könnyen azt hihetjük, hogy egy szokásos bosszúsztorit fogunk látni. Ennél kicsit bonyolultabb a helyet. A történet kap egy csavart azzal, hogy nem merül ki a szimpla bosszúban, hanem egy erőszakzuhatagot indít el Nils igazságérzete. A gengszterfőnök a rivális bandát gyanúsítja, így kialakul a háború, aminek Nils is a részese lesz. Aztán itt van az elképesztően beteg, groteszk humor, ami tipikusan az a fajta, ami inkább sokkol, mintsem nevettet. Mégis itt-ott felnevetünk, ettől függetlenül Az eltűnés sorrendjében rohadtul komor és nyers. A cselekmény nem unalmas, de nem is siet sehova és kétségtelenül feldobja, hogy nem csak a főhős, hanem a maffiózók is fontos szerepet kapnak. Az összetettségen mondjuk dolgozhattak volna még, ugyanis Nils hátteréről nem tudunk meg semmit, de a felesége viselkedése sem épp a legésszerűbb. Ezek nem nagy hibák és nem is kell feltétlenül hibaként gondolni rájuk, de az én szememet kicsit szúrták. A film viszont kétségtelenül működik, mégpedig úgy, ahogy van. A hangulata, a keménysége és a humora olyan elegyet alkotnak, amik végtelenül egyedi élménnyé varázsolják a látottakat.


A Fargoval való párhuzamot sem véletlenül említettem. A zene és a már említett groteszk dolgok abszolút a Coen tesók filmjének világát idézi, mégis kellő autentikussággal megspékelve. Nem egy egyszerű, kommersz kikapcsolódásról van szó, ütős bosszú és gengsztersztorit kap az, aki megnézi Az eltűnés sorrendjébent. Ilyet pedig csak északon tudnak, ahol nem éri meg szarakodni a hókotrókkal.

Össezgzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 77%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése