2015. január 13., kedd

Elrabolva 3 kritika



Elrabolva 3


Az Elrabolva első része még frissnek és tökösnek számított az akcióhőssé avanzsált Liam Neesonnel, hogy aztán a folytatás egy izzadtságszagú tucatakciófilmmé redukálódjon. Ennek fényében semmi szükség nem volt harmadik részre, de mint tudjuk, a pénz beszél.


Mills (Liam Neeson) szépen tengeti mindennapjait, vigyáz a felnőtt lányára és ex-nejével is rendeződni látszódnak a dolgok. A nőt azonban egy nap megölik és Millsre terelik a gyanút. Mondanom sem kell, hősünket nem olyan fából faragták, aki hagyja magát elfogni. Felveszi a versenyt az őt üldöző rendőrséggel és a gyilkosokkal is.


Hol is kezdjem? Azt hiszem illik az elején. A szűk 20 perces felvezetésben lefutjuk a tiszteletköröket és Mills gondoskodó énje dominál, aztán beüt a ménkű és jön az akció. A cselekmény próbál a változtatásokra építeni, elvégre most a szó klasszikus értelmében vett túszharc nincs, hanem egy összeesküvést kell kibogoznia hősünknek. Ez rendben, azt leszámítva, hogy borzasztóan nyilvánvaló ki a felelős a kialakult helyzetért. Az egyetlen értékelhető újítás, hogy valamelyest Mills kollégáit is beveszik a játékba. Azok a film legszórakoztatóbb pontjai, amikor ők jelen vannak és segítik az ügy felgöngyölését. 

Ezt leszámítva értetlenül állok az Elrabolva 3 sikere előtt. Egy olyan sablonos és kiszámítható B-film ez, ami az égvilágon semmi olyat nem ad, amit ne láttunk már volna milliószor. Igen, Mills karaktere továbbra is legyőzhetetlen és kemény, de ez már másodszor is unalmas volt, nemhogy harmadszor. Az akciók közt van néhány korrektül kivitelezett, de ezen a téren is megbukik a film. Minden ilyen jelenet szanaszét van vágva, magyarán semmit nem látunk belőle, csak, hogy repkednek a pofonok és lövöldöznek. Az első autósüldözés kínosan nevetséges, a fizika törvényeit hírből sem ismerik, de ez egy akciófilmnél még elfogadható. Az ellentmondások és a töménytelen logikátlanság viszont már tényleg frusztráló egy idő után. Mills például az egyik jelenetben hőzöng, hogy neki a lánya a legfontosabb, rá pár percre pedig repülőgép-balesetet okoz, ami könnyen a gyereke életébe kerülhetett volna. Az ilyen elemekkel bizonyítja az Elrabolva 3, hogy csak egy pénzszagú, igénytelen folytatás, a világ legjellegtelenebb befejezésével.


Ironikus, hogy az emberek mégis az ehhez hasonló fércmunkákat nézik, ha valami tartalmas és szól valamiről, az pedig már túl elvont vagy unalmas. Persze okkal lehet felhozni mentségként, hogy a moziba kikapcsolódni és szórakozni jár az ember, nem gondolkodni. Az Elrabolva 3 azonban inkább idegesítő és monoton, mintsem kellemes időtöltés. Itt pedig nem az akciófilmekkel van baj, hisz készülnek szuper alkotások a műfajban, de az már szomorú, hogy erre van igény.   

Össezgzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/4

Végítélet: 45%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése