2014. december 7., vasárnap

Top10: Legjobb Filmek Hollywoodról



Top 10: Filmek Hollywoodról


Hollywood egyszerre álom és rémálomgyár. A soha meg nem álló gépezet rengeteg embert emel fel és tesz tönkre. Ez persze magukat a filmeseket is megihleti és nem kevés remekmű született már belőle. Íme a 10 legjobb számomra.



10: Ének az esőben (Singing in the Rain) 1952
Kihagyhatatlan klasszikus, ami a hangosfilm forradalmáról mesél. Az üzenete mindmáig aktuális, a poénjai pedig nevetésre sarkallják a nézőt. Remek kis „feelgood” mozi, de a zenés, infantilis, ugrabugra betétekkel ki lehet űzni a világból. Ha szeretném a musicalt biztos előrébb lenne, de így is időtlen és piszok szórakoztató!





9: Trópusi vihar (Tropic Thunder) 2008
A kamu-előzetesektől kezdve az ügynökökön át, egészen a forgatásig mindent bemutat, méghozzá úgy, hogy közben egy remek akció-vígjátékot látunk. Szuper szatíra, tele sztárokkal, remek dumákkal és egy nagy fityisszel Hollywoodnak. Ben Stiller nem nyomja fullba a kretént!





8: Boogie Nights (1997)
A Boogie Nights kicsit kakukktojás, ugyanis nem feltétlenül Hollywood a középpontja. Ráadásul nem is a klasszikus filmről, hanem pornóról szól, de Paul Thomas Anderson filmje annyira zseniális, hogy nagyon is beleillik ebbe a felsorolásba. Tipikus felemelkedés és bukás történet, amiben a sztárságot kezelni nem tudó fiatal srác kap egy leckét az élettől. 





7: Ed Wood (1994)
Tim Burton egyik legjobb filmje, minden idők talán legrosszabb rendezőjéről. Johnny Depp alakítása fergeteges, de Martin Landau is pazar Lugosi Bélaként. Az Ed Wood bemutatja, hogy a szemétre ugyanúgy szükség van, ahogy a gyöngyszemekre és nem feltétlenül kell tehetség ahhoz, hogy valaki halhatatlanná váljon. 





6: A némafilmes (The Artist) 2011  
Az Ének az esőbennel egyetemben, ez az alkotás is a néma és a hangosfilmek közti különbséget meséli el. Az egészben az a zseniális, hogy mindezt 2011-ben, egy francia rendezőtől kaptuk meg. Egyszerre vicces, drámai és nagyon ügyes kis utalásokkal vezet végig az elkerülhetetlen változásig. Mert a technika bizony halad, de a gyökereinkről sem szabad megfeledkeznünk. 





5: Hollywoodi lidércnyomás (Barton Fink) 1991
A Coen tesók ezen a téren is odatették magukat, a Barton Fink azonban nem könnyű menet, többször kell látni, hogy átjöjjön a lényege. A felkapott drámaíróra rábíznak egy egyszerű birkózós filmet, de ő csak szenved vele. Közben egyre több furcsaság történik vele, a végére aztán megírja a harcát önmagával, de Hollywood nem szereti, ha az emberek gondolkodnak. Így kell ezt csinálni, a zárásért pedig külön jár a pacsi.





4: Adaptáció (Adaptation) 2002
Spike Jonze és Charlie Kaufman agymenése, egy forgatókönyvíróról szól, akinek egy regényt kell adaptálnia a vászonra. A válság itt is központba kerül, hogy aztán egy olyan abszurd dolgot kapjunk belőle, amit még soha nem láttunk. Az Adaptáció lényegében egy film a filmben, ami tele van groteszk elemekkel. Ezt a legjobban Fellini csinálta a 8 és félnél, de Kaufman kreativitása is határtalan. Hollywood mégis vevő a zakkant ötletekre?





3: A játékos (The Player) 1992
A játékosban belekerülünk az igazi hollywoodi forgatagba, ugyanis egy arrogáns producer a főhős, aki halálos fenyegetést kap az egyik forgatókönyvírótól. A sztori alapjáraton izgalmas, végig tartogat meglepetéseket, közben pedig annyi önmagát játszó sztárt vonultat fel, hogy azt megszámolni is nehéz. A végére aztán kapunk egy olyan slusszpoént, hogy csak tapsolni tudunk. Remekül felépített, okos fricska. 





2: Mulholland Drive – A sötétség útja (Mulholland Dr) 2001
David Lynch komor látomását lehet szeretni vagy utálni, de szó nélkül nem lehet elmenni mellette. Egy bizarr és sötét kép ez Hollywoodról, a féltékenységről és a siker iránti vágyról. Mindezt egy krimi köntösbe bújtatva, ami az utolsó fél órában kifordul önmagából és teljesen más irányt vesz. Elgondolkodtató, de korántsem annyira bonyolult, mint ahogy tűnik. Az üzenet az álomgyárról azt hiszem mindenki számára világos.





1: Alkony sugárút (Sunset Blvd.) 1950
Egy nagyravágyó, de mellőzött író és a kiégett díva kapcsolatáról szól ez a klasszikus, amiben minden benne van, amitől Hollywood, Hollywood. A csillogás, a luxus, a küzdelem, a megrészegítő hírnév és persze a bukás. Remekül felépített emberi történet, amiben mindenkinek van a rovásán, de pont ez teszi hihetővé. Több mint 60 év távlatából is képes aktuális és maradandó élményt nyújtani. Mert fentről lehet a legnagyobbat esni. Hollywood pedig egy ilyen gépezet.

3 megjegyzés: