2014. december 27., szombat

The Interview kritika



The Interview


Aki nem ismerné a The Interview sorsát, annak gyorsan felvázolnám. A filmben megölik Kim Jong-unt, Észak-Korea diktátorát, ezért hackerek feltörték a Sony rendszerét és elég nagy anyagi kárt okoztak a stúdiónak. A fenyegetőzés persze nem ért véget, a követelés pedig az volt, hogy a filmet sehol nem mutathatják be. Mint tudjuk, ez az internet korában lehetetlen!


Dave egy amerikai TV-műsort vezet, legjobb barátja és egyben producere Aaron. Valami komoly dologba akarnak fogni, és lehetőség nyílik rá, hogy interjút készítsenek Kim Jong-unnal. Persze a CIA megragadja az alkalmat és meg akarják öletni a diktátort.


A The Interview első fél órája zseniális. Rengeteg sztárt látunk, akik Dave bulvárműsorában szerepelnek, de a készülődés az utazásra is szuper lett. Az Észak-koreában játszódó részek sem rosszak, a diktátorral való haverkodás vicces, még ha a cselekmény a kötelező köröket is rója. A végére azonban egy kicsit elfárad a film és a majd két órás játékidő is egy cseppet hosszabb a kelleténél. Arról gondolom senkit nem kell győzködnöm, hogy komolyan venni itt semmit nem szabad, akár a világ legfenyegetőbb országa a téma, akár nem. Eszement dolgokkal el vagyunk látva, de ez a realitástól messze áll. A The Interview egy agyatlan vígjáték, de annak tökéletes. 

Ezt legjobban Dave karaktere adja vissza, aki a film lelke. A beszólásai, a gesztikulálásai alapjáraton nevetésre sarkallják az embert. Egy elképesztően idióta és manipulálható srác, de pont ez benne a szerethető. Ha ő egy leheletnyit is visszafogottabb lenne, már nem működne ennyire jól a humorfaktor. Sőt, egy átlagos és mondhatni sablonos vígjátékot látnánk, leszámítva persze a merészebb témát.
A poénok nem mindig működnek, de rengeteget fogunk mosolyogni és nevetni, az altáji humortól kezdve a helyzetkomikumokon át a debil beszólásokig. 


James Franco lubickol a szerepében, megkockáztatom, nála jobban ezt senki nem tudta volna eljátszani. Egy ennyire ostoba, de szeretetteljes és laza figurát így kell megformálni. Seth Rogen hozza amit szokott, de Franco lazán lenyúlja mindenki elől a show-t.


A negatív reklám is reklám, a The Interview pedig kellőképp felhívta magára a figyelmet. Ha Kim Jong-unnak pedig lenne humorérzéke, akkor röhögne egy jót azon, hogy kinyírják (vagy csinálna ő is egy hasonló filmet), nem pedig fenyegetőzne. Ez csak egy hülye vígjáték, ami a komoly téma ellenére is egy hülye vígjáték marad. Nekem speciel mégis bejött, úgyhogy agy kikapcs, rekeszizmokat készíts!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/7,5


Végítélet: 71%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése