2014. december 8., hétfő

The Guest kritika



The Guest


Az Adam Wingard, Simon Barrett duó az amerikai horror új-hullámának két nagy tehetsége. Túlzás lenne azt állítani, hogy eddig mesterműveket alkottak, de rendre megörvendeztetnek minket a teljesen korrekt műveikkel. 


A Peterson családhoz egy David nevű leszerelt katona érkezik, aki állítása szerint jó barátságot ápolt a nemrég elhunyt bajtársával. Ez a bajtárs történetesen Petersonék fia volt, akik befogadják a kedves és szerény fiatalembert. David összebarátkozik a család minden tagjával, de a környéken rejtélyes gyilkosságok történnek és David is furcsán kezd viselkedni.


Wingardék a V/H/S filmek első két részében bizonyítottak horror fronton, de a You’re Nexttel sem okoztak csalódást. Most azonban műfajt váltottak és a horror helyett egy thrillert látunk. Az alapszituáció nem kifejezetten egyedi, a cselekmény szintén a szokásos mederben zajlik. Már az első percben megjelenik a rejtélyes idegen, aki aztán szépen behízelgi magát a családba. A felvezetés hosszú, de mindvégig tudjuk, hogy valami gond van ezzel az emberrel, a feszültség ott vibrál a levegőben. Aztán kiderül a titok és jön az akció, illetve a menekülés. Ezen a fronton sincs probléma, a történet nem tartogat hatalmas csavarokat, de teljesen rendben van. Egyedül a motiváció hiánya zavart. Erről ugyanis csak morzsákat kapunk, konkrét okot nem. Ez persze nem akkora probléma, de a már említett morzsák miatt jó lett volna, ha egy kicsivel több információhoz jutunk. 

A The Guest így, egy átlagos thrillernek tűnik, mégis több annál. Miért? Egyrészt a hangulata, másrészt a stílusa miatt. Az atmoszféra a 80-as, 90-es évek klasszikus thrillereit idézi, a zenével, a karakterekkel, kamera-beállításokkal, vágással. Ezek így együtt nagyon szépen megadják az alaphangulatot, de Wingard is hozza a szokásos formáját. A feszességet és a zavarba ejtő képeket. Előfordul, hogy egyes jelenetek paródiába illőek, de Wingard humora pontosan ilyen, emiatt képes a hétköznapi dolgokat is egyedien bemutatni. A zárás is tökéletesen ezt példázza, kvázi nincs sok értelme, de üt.


Színészi fronton Dan Stevens viszi a prímet. Remekül hozza a tipikus szépfiút, de komor, fenyegető és félelmetes is képes lenni. Ki kell emelnem a zenét, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mintha a Drive kistestvéréről beszélnénk. Engem megvettek vele!


Wingard és Barrett most sem váltotta meg a világot, de tökéletesen érezhető, hogy filmről-filmre fejlődnek. Remélhetőleg szorgosan fogják magukból ontani a hasonló kivitelezésű mozikat és akkor a horror-thriller műfaj Amerikában is újra virágozhat. A The Guest remek stílusgyakorlat, ami nem ad semmi különlegeset, de pont annyiban más, hogy emlékezetes maradjon. Csak így tovább srácok!

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/9
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 71%     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése