2014. december 14., vasárnap

REC 4: Apocalypse kritika



REC 4: Apocalipsis


A spanyol REC az egyik kedvenc horrorom. Rohadt ijesztő, véres és pörög, minden benne van, amitől egy horrornak működnie kell. A folytatás közel sem volt ennyire jó, de még abszolút a tűrhető kategóriába tartozott. A harmadik rész aztán irányt váltott és egy nagyon blőd baromság lett a vége. A negyedik rész visszahozta a főhőst, ezzel a reményt egy jó folytatásra. Sajna nem jött össze.


Pedig a film jól indul. A már ismert panelházban járunk és néhány katona/rendőr megmenti Ángelát. A következő jelenetben pedig már egy hajón vagyunk. Mi, hogy, miért? Persze megvan a szokásos sztori, hogy kísérleteket végeznek, megpróbálják kifejleszteni az ellenszert, de a vírus természetesen elszabadul. 


A történet pedig ennyiben ki is fújt, holott vannak utalások az első részre néhány archív felvétel képében, és Ángela kis parazitája is végig kételyek közt tart minket, de ez kevés. És az sem dob rajta, hogy próbálták egy kicsit csavarossá tenni az összképet. Hogy hol a hiba? Kezdjük a címnél. Apokalipszis? Mire fel? Egy rohadt hajón vagyunk, ahol meghal néhány ember, ez a nagy világvége? Ha Barcelona utcáin járnák és ott történne mindez, még indokolt is lenne, de egy nyavalyás hajón a tenger közepén a kutyát nem érdekli, hogy meghalnak páran. A másik gond a műfaji besorolás. A REC 4 nem horror! Egy fia ijesztő jelenet nincs benne, de még a feszültség is csak pár percre hoz valamiféle színvonalat. Ez egy akciófilm, ami elég véresre sikeredett és akad benne pár gusztustalan rész. És itt nem a borzalmasan meganimált vírusos majmokra gondolok. 

Ezen kívül az is vicces, hogy a gonosz által megszállt dolgot szinte teljesen elhagyták. Fertőzöttek és vírus van, ennyi. Mintha tudomást sem vettek volna róla mi volt két résszel arrébb.
Pedig a lehetőség adott volt, visszatért a főhős, visszatérhetett volna a para. Játszódhatott volna az egész egy kórházban, ahol aztán elterjed a kór és beteríti Barcelona utcáit. De nem, ehelyett menjünk egy hajóra és járjunk egy helyben. Pedig Jaume Balagueró rendezőtől nem ezt várnám, hiszen az első két résszel bizonyított, ráadásul a legutóbbi filmje (Amíg alszol) is szuper lett. 


A negyedik rész hiába akarta hozni az első erényeit, csak a harmadik színvonal(talanság)át tudta megragadni. A színészek borzalmasak, a helyszín gyenge és hiányzik a feszültség és a félelemérzet. A brutalitás rendben van, de azt hiszem sokat elmond a filmről, hogy az első két részben látott panelházban játszódó néhány perc a legjobb benne. Ne gyalázzák tovább a sorozatot, nem kell REC 5! 

Összegzés:

Színészek: 10/4
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/4

Végítélet: 42%  

2 megjegyzés:

  1. Még nem láttam, de ezek után lehet, hogy nem is fogom. Viszont a cikk alapján én nem is annyira a parát hiányolom, ehhez a sztorihoz inkább a harmadik rész öniróniája és komolytalansága kellett volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De neked a 3 is bejött, hátha ez is be fog. Bár tény, hogy ez még röhejesnek sem röhejes. Vagy legalábbis nem úgy.

      Törlés