2014. december 15., hétfő

Dumb és Dumber kettyó kritika



Dumb és Dumber kettyó


A 20 éves első rész volt az idióta fingós humor egyik legnagyobb ékköve. Sok értelme nem volt, de gyerekként rongyosra néztem VHS-en, még a szövegét is tudtam. A folytatás nem csak azért furcsa, mert rengeteg idő telt el, hanem azért is mert közben egy generáció felnőtt. 


A sztori annyi, hogy Dumbernek új vese kell és kiderül, hogy van egy lánya, aki alkalmas lehet donornak. A lány azonban egy konferencián van a világvégén, így a két debil felkerekedik és megkeresi. 


Tudtam, hogy ha ezt a filmet nézem, akkor agy kikapcs és át kell adni magunkat a debil humornak. A múltidézés pedig remekül bejött, hisz itt a vak srác, a kutymobil és persze az ordenáré nagy baromságok. Egy percre sem veszi magát komolyan a film, mondjuk nagy hülyeség is lenne egy olyan alkotásnál, ahol két ekkora marha a főszereplő. Azt viszont le kell szögeznem, hogy a szinkron rengeteg ront az élményen. A folyamatos fárasztó, oda nem illő szóviccek rohadt idegesítőek egy idő után. Nem tudom, hogy gondolhatták ezt komolyan. Persze ez nem a film, hanem a szinkron hibája. 

A poénok változatosak és van itt minden. Helyzetkomikum, óriási átverések, tengernyi beszólás és ízléstelenség. Ez utóbbival néha elvetették a sulykot valahol a nagyiujjazás és a szaros kéznyalogatás között. Ez soha nem volt vicces és nem is lesz, maximum Adam Sandleri mélységekbe rántja a filmet.
A két degenerált barom viselkedése néha kicsit irritáló, de tudjuk róluk, hogy hülyék, úgyhogy elnézzük, pláne, hogy jól áll nekik. Ami viszont a nosztalgiafaktor mellett megmenti a filmet, az a sztori. Igen, a sztori! Annyira hülye, de kézenfekvő kis csavarokkal dobták fel a cselekményt, amik képesek szórakoztatóvá tenni az összképet. Ez pedig már több összetettséget mutat, mint a mai vígjátékok nagy százaléka. 


Jim Carrey láthatóan lubickol a szerepben, de Jeff Daniels is méltó partner. Ketten viszik a show-t, a többiek pedig szépen asszisztálnak ehhez.


Nem voltak óriási elvárásaim és nevezzetek sznobnak, de már nem tudok önfeledten röhögni két ostoba ember szerencsétlenkedésén. Ez van, azt viszont kár lenne elvitatni, hogy remek tisztelgés az első rész előtt és korrekt folytatás, amiben minden megvan, ami kell a sikerhez. Szórakoztató idióta humor, ami sokszor nem működik, de legalább egy kicsit utaztunk az időben.

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/6

Végítélet: 61%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése