2014. november 23., vasárnap

Úgy fent, mint lent (As above so below) kritika



Úgy fent, mint lent


Továbbra is sok a found footage horror, de az egész zsánerben rengeteg a sablonos darab. Mai alanyunk azonban végre egy kicsit más! Legalábbis lehetne, de ez nem teljesen jön össze neki. 


Scarlett Párizsba utazik, ugyanis meg van róla győződve, hogy a bölcsek köve az egyik város alatti katakombában lapul. Két barátjával és a hozzáértő „idegenvezető” csapattal karöltve feltárják az eddig ismeretlen barlangrendszert, de természetesen nem várt gondok merülnek fel az út során.


Azt rögtön az elején le kell szögeznem, hogy a film nem kifejezetten horror. Az utolsó fél óra kétségtelenül átmegy egy rémálomba, de addig sokkal inkább egy found footage kalandfilmet látunk, némi misztikummal. Ez lehet sokaknak unalmas lesz, de nekem tetszett, hogy nem nyomják tele a cselekményt oda nem illő, teljesen felesleges ijesztgetésekkel. Persze egy idő után kicsit monotonná válik a barangolás, de ezt kompenzálja az egyébként remek hangulat. A katakombák miatt sikerült egyfajta fojtogató atmoszférát kreálni, ami keményen klausztrofób hatást kelt. A karakterek hülyék, mint minden horrorban (hiába egy kicseszett lexikon a főszereplő csaj), ezen felül a found footage stílus is teljes mértékben indokolatlan. A cselekmény kiszámítható, de a sztori mégis érdekes és egy eléggé egyedi agymenés kerekedik ki belőle a végére. Lehetett volna még csavarni egyet rajta zárásként, de így sem volt vele gond. Az utolsó harmadban aztán elkezdenek hullani hőseink, jönnek a jumpscare-ek, de találkozunk néhány irdatlan nagy WTF momentummal is. Horror terén is vegyesre vizsgázik a film, inkább a hangulat dominál, s bár próbálják rendszeresen ránk hozni a frászt, maximum 1-2 alkalommal fogunk ijedezni. A vérmennyiségtől nem kell tartani, egyetlen kicsit keményebb jelenetet látunk, de az sem tart sokáig.


Elég vegyesek az érzéseim az As above so below kapcsán, ugyanis az alapötlete remek, a kivitelezésben is vannak kreatív megoldások, ráadásul a hangulattal sincs gond. A baj az, hogy egy idő után monotonná válik és nem elég bátor ahhoz, hogy elkerülje a sablonáradatot. Sajnos ebbe is bukik bele, így marad a középszer. Egyszer azért rendben volt.

Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: -/-
Kategórián belül: 10/6

Végítélet: 59%      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése