2014. november 9., vasárnap

Sírok között kritika



Sírok között


Liam Neeson szépen akciósztárrá avanzsálódott az elmúlt néhány évben. A sírok között is ezen a vonalon mozoghatna, de szerencsére végre egy kicsit mást ad. Ezúttal az agyatlan lövölde helyett nyomozunk.


Matt egykoron zsaru volt és alkoholista, ma feketén nyomoz, saját zsebre. Egy drogdíler feleségét elrabolják és megölik. A férfi Mattet béreli fel, hogy kapja el a tetteseket. Hősünk nyomozni kezd és rájön, hogy a gyilkosok nem most öltek először.


Tetszett, hogy nincs különösebb felvezetés, egy flashback révén megismerjük Matt ominózus régi énjét, aztán már bele is csapunk az emberrablásba és a nyomozásba. Természetesen a tempót egy krimihez kell mérni, a cselekmény nagyon kevés akciót tartalmaz, így aki egy zúzdát vár, csalódni fog. A nyomozós szálra azonban nem lehet panasz, szépen bogozzuk ki a szálakat és bár lehet találgatni, várni a csattanót, le kell lombozzak mindenkit, az nem lesz. Homlokegyenest haladunk előre, amikor megvan a megoldás, már csak a végjáték marad. Nincsenek pálfordulások, összeesküvések és így tovább. A gyilkosok és a üldözők vannak. Lehet, hogy egy csavar javított volna az összképen, de jelen esetben nem feltétlenül volt rá szükség, a lényeg mindenki számára érthető. 

Külön tetszett, hogy az áldozatok hozzátartozói drogdílerek, nem pedig a szokásos aggódó átlagpolgárok. Ezzel egy kicsit más mederbe terelődtek a dolgok, de a tényen ez nem változtat. Ők is emberek, családdal, érzelmekkel, csak épp drogot terjesztenek. A karakterek egyszerűek, mint a faék, egyedül TJ emelkedik ki, aki kis túlzással egy árva különc zseni és annak ellenére sem idegesítő, hogy azt a szerepet szánták neki. Az utolsó harmadban aztán jön a leszámolás, és kicsit elszaporodnak az illogikus dolgok, de a Sírok között végig sötét és komor marad, ami kifejezetten tetszett benne. 


Liam Neeson most kevesebbet bunyózik és többet nyomoz, ami nekem speciel bejött. Felesleges kertelni, a Sírok között egy egyszerű krimi/thriller, amiben vannak kemény dolgok és néhány átlagtól elütő változtatás. Ezt leszámítva nem sok újat ad, de kellően leköti az embert, a nyomasztó atmoszférája pedig egy kicsit ki is emeli a kommersz filmek mocsarából. Egyszer abszolút megérte.

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 68%

2 megjegyzés:

  1. Csalódás volt nekem, bár Block-rajongóként nagyok voltak az elvárások. Igaz, pont a Scudder-sorozatból nem olvastam még semmit, de ez nekem olyan jobb fajta tévéfilm színvonalat hozott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem pont fordítva volt. Totál semmit nem vártam és kellemeset csalódtam.

      Törlés