2014. november 30., vasárnap

John Wick kritika



John Wick


Keanu Reeves is belecsapott a lecsóba és 50 felett durvul egy minden eddiginél nagyobbat. Persze kérdéses volt, hogy ez miben lesz más, mint egy szimpla tucatfilm. Lehetséges, hogy az elsőfilmes, eddig kaszkadőrként dolgozó  Chad Stahelski frissessége a válasz.


Sztori lényegében nincs, egy tipikus bosszúfilmmel van dolgunk. John feltehetőleg a maffia bérgyilkosa volt (konkrétan nem derül ki), anno a Rémkirály becenevet aggatták rá, mivel semmilyen módszertől nem riadt vissza. Egy ideje visszavonultan élt feleségével, aki viszont betegségben elhunyt. Hősünk egyetlen társa a neje búcsúajándéka, azaz egy tündéri kiskutya. Egy este rátörnek John-ra és ellopják az autóját és megölik a kutyát. Mondanom sem kell, milyen következményekkel jár ez.


A felvezetés borzasztóan rövid, a motiváció teljesen alibi módon van kidolgozva, de sebaj, mert a gonoszokat utáljuk, amiért elbántak szegény kutyussal. Tetszett, ahogy az egész expozíció indul. Nem látunk semmit John-ból, de mindenki retteg tőle és egy komplett hadsereget szerveznek ellene, pedig még hozzá sem nyúlt senkihez. Ez remekül megadja a film alaphangulatát, aztán a címszereplő belendül és az egy percre jutó fejlövések száma rohamosan növekszik. Üldözések, bunyók, rengeteg tűzharc tarkítja a cselekményt, ami végig eszeveszett tempóban pörög. A végére egy kicsit talán már monotonná válik, de például a diszkós zúzda odaver rendesen. Tetszett a kialakított szabályrendszer, ami a hotelban működött. A magát semmitől sem zavartató portással, a laza főnökkel. Ezek olyan apró elemek, amik feldobják a folyamatos darálást.

Persze a filmet képtelenség komolyan venni, logikailag, fizikáját tekintve és realitásban sem jár az élen. Ha a józan ész keretein belül nézzük, nem fogjuk kibírni, hogy ne kössünk bele lépten-nyomon. Mondjuk aki egy mezei akciófilmet komolyan vesz, az ne nagyon járjon moziba. A kérdés azonban jogos, ha ez egy mezei akciófilm, mitől működik? Attól, hogy amit a stílus megkövetel, azt tökéletesen hozza. Pörög, brutális, kemény és szórakoztató. 


Keanu bácsi keményen néz, gyászol és ripityára ver és lő mindenkit. Jól áll neki, mi sem packáznánk vele. Michael Nyqvist jobb gonosz, mint a Mission Impossible 4-ben, de a parányi szerepekben felbukkanó sztárokat is jó volt látni.


A John Wick nem lesz semmiféle műfajújító csoda, szimplán egy remek akciófilm, a zsáner minden erényével. Aki egy laza, vérgőzös másfél órát szeretne, ne hagyja ki, mert ennél jobb zúzda nem nagyon volt az évben. Az igazat megvallva szívesen vennék egy John Wick előzményfilmet!

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8,5

Végítélet: 72%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése