2014. november 24., hétfő

Időhurok kritika



Időhurok


Újfent itt egy szinte teljesen ismeretlen film, amire szerintem még a nagyközönség is vevő lenne, mégis elkerüli a mozikat. Az egy dolog, hogy az Időhurok a saját csapdájába esik bele, de azt kár lenne elvitatni tőle, hogy piszok ötletes és szórakoztató.


Hősünk amolyan időutazó titkos-ügynökként dolgozik. Rendszeresen visszaküldik az időben, hogy bűncselekményeket akadályozzon meg. Régóta üldöz egy „sistergő” álnevű gyilkost, de a bűnöző mindig egy lépéssel előtte jár. Ezúttal a 70-es évekbe repül vissza és kocsmárosnak adja ki magát, hogy közelebb férkőzhessen a tetteshez. Egy fiatalember tér be a bárba és elkezdi mesélni a csaposnak az élettörténetét. Itt kezdődnek a bonyodalmak.


Az Időhurok egy remek ötlettel áll elő, amiben elképesztően sok potenciál van, de mint az időutazós filmek 99%-a, ez sem tudja elkerülni, hogy ne essen bele a saját csapdájába. Tudjuk, hogy lesznek csavarok, tudjuk, hogy semmi sem az aminek látszik, de a cselekmény túl sokat akar. Valamilyen módon kompromisszumot kell kötni, ezt pedig a film minősége sínyli meg. Az Időhurok nagy csattanója legkésőbb a film felénél le kell, hogy essen egy laikusnak is. Túl nyilvánvalóak a jelek és nagyon könnyű kikövetkeztethetni, hogy mire is megy ki a játék. A kérdés az, hogy innentől, hogy tartja fenn a figyelmet, fenntartja-e egyáltalán? 

A válasz igen, méghozzá elég groteszk módon. Szinte lehetetlen spoilermentesen írni a cselekmény későbbi részeiről, ezért nem is mennék bele, de annyit elárulok, hogy egy elég beteg összképet kapunk, amivel az a baj, hogy több helyen is illogikus. Az idő körforgásába azért nehéz belemenni, mert csak rosszul jöhetünk ki belőle. Hiába próbálják a lehető legérthetőbben a tudtunkra adni az ok-okozati összefüggéseket, mégis maradnak sötét foltok és épp a lényeg veszik el, hiába szép a körítés. A döntések irreálisak és ez végtelenül bosszantó. Erre a legjobb példa, amikor a srác találkozik a lánnyal és randizgatnak. Tökéletesen tisztában van vele mi fog történni mégis elköveti azt a hibát, amit a múltban már egyszer elkövetett. Ugyanígy nem értem az ügynök végső döntését sem, amikor is megszakíthatta volna a hurkot, mégsem tette. Ezek zavaró dolgok, mert egyébként a film teljesen rendben lenne, hiszen szórakoztat, érdekfeszítő, és ilyen időutazós filmhez még biztos nem volt szerencsénk. 


Ethan Hawke hozza a kötelezőt, de a showt ellopja előle az igazi főszereplő, Sarah Snook, aki egyszerre jól nyomja a férfit és a nőt is.


Az Időhurok bosszantó kihagyott ziccer, amit ha tudományosan akarunk értékelni, bele fog törni a bicskánk és ízekre fogjuk tépni. Sokszor logikátlan és nem eléggé összetett, hiába akar annak látszani. Az igazság mégis az, hogy képtelen vagyok utálni, mert tetszett. Tetszett az ötlet, a kivitelezés, a történet. Hiába volt kiszámítható, remekül szórakoztam, és ha megpróbáljuk félretenni a tudományos körítést és csak élvezni a filmet, akkor be fog találni. Nem garantálom, hogy, mindenki értékelni fogja, és biztosan borzasztó mód meg fogja osztani az embereket, de már csak ezért is kár lenne kihagyni!  

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése