2014. szeptember 5., péntek

Országúti bosszú (The Rover) kritika



Országúti bosszú


rszágúti bosszú
David Michod első filmje, az Animal Kingdom egy nyers és kemény krimi volt, ami igazi unikuma a műfajnak. Második alkotásával sem tette lejjebb a mércét és egy disztópikus zord sztori segítségével mossa fel velünk a padlót.


10 évvel a világ gazdasági összeomlása után járunk, valahol Ausztráliában. Eric betér egy kocsmába, amíg ő felfrissíti magát, három ember ellopja az autóját. Üldözőbe veszi őket, de sikertelenül jár. A sors összehozza Rey-el, akiről kiderül, hogy az egyik tolvaj öccse. Elkezdődik a hajsza.


Michod stílusa nem sokat változott az Animal Kingdom óta. Ez nem tudom kinek jó vagy rossz hír, én speciel örülök neki. Megmaradt a lassú történetvezetés, a kifeszített, hosszan merengő állóképek, ugyanakkor visszaköszön a nyers, kiszámíthatatlan brutalitás, a zseniális atmoszféra és a zsigeri nyomasztás. Michod a minimalizmusával is annyira feszültté tud tenni egy-egy jelenetet, hogy emelem kalapom. A film elején látható autósüldözés tökéletes, sallangmentes és cseppet sem hatásvadász. Ez elmondható az egész filmről, a komplett világ, amiben játszódik, magába szippant. Itt az ember élete semmit nem ér, érezzük az izzadtságszagot, a magányt, a reménytelenséget. A komplett film pedig ez utóbbira épül. Eric magasról tesz mindenre, mégis szent céljaként tekint arra, hogy visszaszerezze az autóját. A folyamatosan fejlődő kapcsolata Rey-el szintén remek, a beszélgetéseik, az egymásra utaltságuk, mindketten szenzációs karakterek, főleg a fiatal srác. 

Mint említettem a cselekmény elég lassú, hazudnék ha azt mondanám, hogy olykor nem kalandozott el a figyelmem. Mégis mindig történik valami, amivel sikerül visszacsábítani a tekintetet a vászonra. Michod az Animal Kingdom esetében is olyan utolsó harmadod produkált például, hogy csak lestem, a zárójelenet pedig felért egy pofán veréssel. Az Országúti bosszúnál sincs másképp a helyzet, kőkemény zárást kapunk, az epilógus pedig lényegében új értelmed ad mindennek és más aspektusba helyezi Eric karakterét.


Guy Pierce remek a szófukar főhős szerepében, de azt kell mondjam, hogy nagyon kell mellé Robert Pattinson. Felesleges kertelni és utálkozni, a srác színész, méghozzá jó. A mimikája, az akcentusa, a gesztusai, zseniális, amit itt leművelt, le a kalappal!


Az Országúti bosszú rétegfilm, sokan nem fogják szeretni, de engem megvett. A hangulata brutálisan erős, nem ismer se tabut se kompromisszumot és mer nyers és őszinte lenni. Én pedig nagyon szeretem, ha egy filmnek „van töke”. David Michod újfent bizonyította, hogy mennyi múlik egy filmben az atmoszférán és a stíluson.

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/7,5

Végítélet: 74%    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése