2014. augusztus 21., csütörtök

Sin City: Ölni tudnál érte kritika



Sin City: Ölni tudnál érte


Robert Rodriguez Sin City-je szinte egyből kultuszfilmmé avanzsálódott, amikor 2005-ben megjelent. A Frank Miller képregénye alapján készült egyedi látványvilágú, erőszaktól és bujaságtól mocskos történet(ek) folytatására majdnem 10 évet kellett várni. Az egyik szemem sír, a másik nevet.


Hasonlóan az elődhöz, most is három szegmens alkotja a cselekményt. Johnny, Roark szenátort fosztja ki egy pókermeccsen, a befolyásos politikus viszont nem szeret veszteni. Johnny azonban kemény legény és tántoríthatatlan. Dwight rég látott szerelmével Ava-val találkozik, és egyből felborul a nyugodtnak hitt élete. Nancy négy éve siratja Hartigant és végre rászánja magát a bosszúra. 


Akinél kimaradt az első rész, csak óvatosan közelítsen a folytatás felé. A sztori egyáltalán nem érthetetlen egy laikus számára sem, de Nancy története például egy az egyben az előd továbbvitele. Rodriguez persze ad kapaszkodót, így mindenki tisztában van a helyzet súlyával, de a kép úgy teljes, ha ismerjük az első részt. Térjünk ki a három kis szegmensre. Johnny-é kicsit súlytalan és rövid, amit nagyon sajnáltam, ugyanakkor a vége úgy, ahogy van zseniális. Messze legmeglepőbb és legegyedibb elem a filmben, amiben ráadásul érzelmek is vannak. Dwight része toronymagasan a legkidolgozottabb és a legjobb. Remekül felépített, izgalmas, Ava pedig igazi femme fatale, aki azt kap meg, akit és amit akar. Nancy epizódja a leggyengébb, valahogy nincs benne erő, pedig a zárásnak hatásosnak kellett volna lennie. Az akció rendben van, de ez egyszerűen kevés. 

Az első részből visszatér természetesen Marv, aki most is viszi a prímet, sőt mind a három történetben feltűnik. A gond csak az, hogy egy olyan gyilkológéppé degradálták, akit mindenki csak kihasznál. A Sin City második része pedig nagy vonalakban itt vérzik el az előddel szemben. Olyan mintha az első rész egy szerényebb, butább verzióját kapnánk. A párbeszédek borzalmasak, kevés az igazán emlékezetes momentum, a háromból pedig csak egy sztori ér fel az elődhöz. 

Ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy piszok mód élveztem a filmet, minden hibája ellenére is. Egyszerűen jó nézni, jó visszatérni ebbe a züllött világba, ezekhez a züllött karakterekhez. A képi világ már nem hat annyira újnak, mint 2005-ben, de a Sin City 2 vizuálisan így is hibátlan. A kevés színhasználat, a remek áthallások, mind szuperül működnek és megadják azt az utánozhatatlan hangulatot, amit csak Sin City képes elővarázsolni. 


A sztárparádé most sem maradt el és mindenki hozza is a szintet. Az új arcok közül Joseph Gordon-Levitt lenne a legjobb, de van egy Eva Green, aki ellopja a show-t. Igen, a hölgy most sem szemérmeskedett és a jelenetei nagy részében meztelen. Igazi fenyegető Istennő, aki a testével elrabol, hogy aztán a tekintetével kizsigereljen. Josh Brolin is jó, de Clive Owen jobb Dwight volt.
 

Ha nem készült volna el az első rész, akkor most ujjonghatnánk, hogy mennyire egyedi és zseniális alkotással lettünk gazdagabbak! A 2005-ös film fényében viszont már jóval halványabb a csillogás. Hiába vártunk majdnem 10 évet, a folytatás kissé összecsapottnak hat és nem varázsol el úgy, ahogy kéne, de még így is kiemelkedik az átlagból, pont a címszereplő város hangulata miatt. Csak éppenséggel a stílus hiányzik, ami anno az első részt kultfilmmé tette.


Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/8
Kategórián belül: 10/7

Végítélet: 72%       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése