2014. augusztus 28., csütörtök

A majmok bolygója: Forradalom kritika



A majmok bolygója: Forradalom


A Lázadás alcímű első rész 2011-ben egy kellemes meglepetés volt. Nem vártam tőle sokat, de teljes mértékben szórakoztató és remekül összerakott mozi lett, ami azzal is megszerettette a Majmok bolygója univerzumát, akit addig hidegen hagyott (például velem). Így természetesen vártam a folytatást, amit a Cloverfieldet is rendező (nem, nem J. J. Abrams rendezte) Matt Reeves-re bíztak. 


Tíz év telt az első részben látott lázadás óta, az emberiség hanyatlik a vírus miatt, az élelem fogy. A majmok az erdőben élnek kolóniákban, az egyiket pedig Ceasar vezeti. Többnyire békében tengetik napjaikat, de egy felderítés során emberekkel találkoznak, ami mindkét faj életét felborítja. 


Amit rögtön az elején kiemelnék, hogy a Forradalom, hihetetlenül sokszínű, összetett és igényes film. Borzasztóan aprólékosan és ügyesen összerakták. Ezt pedig azért mondom, mert bár a főbb konfliktusforrások kikövetkeztethetők, mégis mer nem sablonos lenni. Gondolok itt arra, hogy a cselekmény első fele egy kvázi természetfilm. Mindkét faj próbál túlélni, amikor találkoznak akkor pedig kialakul egy kölcsönös törékeny béke. Ez azért kulcsfontosságú, mert minden egyes jelenetben tapintani lehet a feszültséget. Tudjuk, hogy egy rossz mozdulat és vége a „barátságnak”. Aki tehát egy pörgős zúzdára vágyik csalódni fog, akciójelenetre egy órát várni kell, de a film egyáltalán nem unalmas. 

A karakterek remekül ki vannak bontva, Ceasar tökéletesen kidolgozott, tiszteletet parancsoló vezér, Koba a bosszúszomjas lázadó, emberi oldalon pedig Malcolm igyekszik megoldani a problémákat, de a majmok sokkal összetettebb jellemmel rendelkeznek, nem véletlenül. Amikor pedig elérkezik a támadás ideje, újabb ponton vizsgázik jól a film. Remélem senkit nem fog zavarni a gépfegyverrel hadonászó és beszélő majmok hada egy Majmok bolygója filmnél. Az akciók látványosak, intenzívek és izgalmasak. Ez azonban mellékes Reeves filmjében. Sokkal több hangsúlyt fektetnek az ember és a természet kapcsolatára, a majmok gondolkodására, a felek motivációjára. Ez pedig borzasztóan ritka egy hollywoodi popcornmozinál. A végére néhány baki becsúszik, de a zárás rendben van, megágyaz a folytatásnak, amire borzasztóan kíváncsi vagyok!   


Itt van Gary Oldman, Jason Clarke, de felejtsük el őket, ugyanis a motion capture színészek viszik a filmet. Andy Serkis zseniális Ceasar, Toby Kebbell pedig félelmetes Koba. Le a kalappal előttük, díjazni kéne az effajta teljesítményt.


Az elvárásaim ezúttal magasabbak voltak, de a Forradalom maradéktalanul megfelelt nekik. Apróbb hibái vannak a filmnek, de Hollywoodhoz képest sokkal kevesebb a kompromisszum és több a kreativitás. A látvány szuper, a cselekmény szórakoztató és feszült, a történet pedig összetett és tökéletesen koherens. Jöhet a harmadik rész!

Összegzés:

Színészek: 10/7,5
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 79%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése