2014. július 23., szerda

Szabotázs kritika

Szabotázs


David Ayer a zsarufilmekben utazik. Anno a Kiképzés írójaként szerzett magának hírnevet, majd első rendezése, a Nehéz idők sem sült el rosszul. Két éve az Utolsó műszakkal megalkotta a zsáner egyik legjobb művét, idén pedig új filmmel jelentkezett, mondanom sem kell, a törvény őrei a főszereplők.


Breacher egy drogellenes osztag vezetője. Legújabb akciójuk során eltervezik, hogy a hatalmas lefoglalása váró pénzből, csapatával lenyúlnak 10 millió dollárt. A gondok akkor kezdődnek, amikor a pénznek nyoma vész és az osztag tagjai szépen sorjában elhaláloznak, méghozzá elég erőszakos módon.


Ayer nem szórakozik, rögtön egy felkavaró jelenettel nyit és megadja az alaphangulatot. Aztán szépen megismerjük a csapat tagjait, akik nem éppen mintazsaruk. Züllött alakok, akik nem vetik meg a drogokat és az alkoholt, mindenesetre a munkájukhoz nagyon értenek. Breacherre apjukként tekintenek és követik mindenhová, ő a csapat gerince. Egy ilyen osztag élete a bizalomra épül, de szépen lassan elkezdődik egymás gyanúsítgatása és a pénz, illetve annak hiánya szétzilálja hőseinket. Breacher egy rendőrnő segítségével próbálja kideríteni ki lehet a tettes, de a kérdőjelek csak gyűlnek.
A Szabotázs teljesen jól indul, az akciók szuperek, a karakterek végtelenül tökösek és a sztori is ki van találva. A gond az, hogy ahogy haladunk előre a cselekményben, úgy akar egyre összetettebb lenni a történet, de sokkal inkább csak beleesik a saját maga által ásott gödrökbe. Nem értem Ayer miért nem egyedül írta a forgatókönyvet, hisz tudjuk róla, hogy ehhez remekül ért. Ehelyett Skip Woods is „besegített” akinek a Die Hard ötödik részének vagy épp a Hitman-nek a könyvét „köszönhetjük”. Ez pedig sajnos meg is látszik a kész művön. 

Rengeteg a logikátlan döntés, az irreális viselkedés, főleg a film végéhez közeledve. A komplett rablás motivációja egyszerűen nevetséges. Érthető, hisz a trauma rengeteg dolgot kivesz az emberből, de akkor sem több egy hatásvadász marhaságnál. Az utolsó jelenet pedig úgy felesleges ahogy van. Mégsem tudok haragudni teljesen a filmre, mert szórakoztatott és az akciók szuperek. Ayer nem árul zsákbamacskát, a Szabotázs brutális film. Fejlövés premier plánban, rengeteg tűzharc és igen változatos és kegyetlen halálnemek színesítik a palettát.


Arnold Schwarzenegger még 60 fölött is tud keménykedni, de itt sajnos nagyon gyenge teljesítményt nyújt, komolyan vehetetlen az alakítása. Ellenben Sam Worthington, Mireille Enos, Olivia Williams és a többiek teljesen korrekt teljesítményt nyújtanak.


A negatív kritikák ellenére is reménykedtem benne, hogy a Sabotázs jó film lesz, de sajnos egy kicsit csalódnom kellett. Persze az akciók elviszik a hátukon a cselekményt és a sztori is érdekes a maga módján, de Ayer ennél sokkal többre képes, az Utolsó műszak után meg pláne. Úgyhogy remélhetőleg a Brad Pitt nevével fémjelzett következő filmje (Fury), már jobban sül el, tekintve, hogy azt ő írta és rendezte egyedül.

Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/5,5

Végítélet: 60%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése