2014. június 22., vasárnap

Ron Burgundy: A legenda folytatódik kritika



Ron Burgundy: A legenda folytatódik


Adam McKay és Will Ferrell munkakapcsolata tíz év alatt öt filmet eredményezett, ezek közül az első, A híres Ron Burgundy legendája volt. Ők ketten rendre elsütik ugyanazokat a hibbant, fárasztó poénokat, amik olykor jól (Taplógáz), máskor kevésbé jól (Tesó tusa) működnek. Mégis minden filmjüknek megvan a hangulata és a hibbantságuk ellenére is remekül szórakoztatnak.


Történetünk a 80-as években játszódik, Ron és Veronica menő bemondók, ám, Ront kirúgják, mert egy pojáca. Depresszióba esik, ám lehetőséget kap egy új, 24 órás hírcsatornánál. Összehívja a régi csapatát, hogy meghódítsák New York City-t. Természetesen ez új konfliktusokhoz, barátságokhoz, szerelemhez és persze hírekhez vezet!


Rég volt szerencsém az első részhez, így kicsit vonakodva álltam neki a filmnek. Tudtam mire számítsak, mégis meglepett mennyire ostoba poénokkal operál a McKay, Ferrell írópáros. A legnagyobb vicc az egészben, hogy ez mégis ritkán válik a film kárára. Meglepő módon rengeteget lehet nevetni a debil beszólásokon, a hülye helyzetkomikumokon és a kínos dialógusokon. Az pedig külön érdem, hogy a szexista, rasszista, politikailag inkorrekt poénok és a teljesen könnyed és halálosan laza felszín mögött, igenis ott a fricska az egész televíziózásra. A cselekmény ugyanis akkor játszódik, amikor a tv kvázi elkezdett bulvárosodni, s a hír, mint fogalom más értelmet nyert. Az emberek a szenzációra ugranak, izgalomra vágynak és ezt Ron meg is adja nekik. A korrekt és hiteles hírműsorból lokálpatrióta bulvárszemetet csinál, mégis zabálják az emberek, mert ezt akarják látni. Ebből a témából természetesen egy sokkal összetettebb szatírát is tető alá lehetett volna hozni, de McKay úgy hiszem kihozta a maximumot ebből az alapanyagból. 

A Ron Burgundy második része azért ennek ellenére is csak egy fárasztó, ám szórakoztató vígjáték marad. Apropó fárasztás. A film tele van poénokkal és elnevetgélünk, de vannak olyan periódusok, ahol már tényleg sok, amit látunk. Tudjuk, hogy Ron és a kis csapata komplett idiótákból áll, mégis nehéz elérni azt a szintet, hogy minden ökörségen mosolyogjunk. Csak halkan jegyzem meg: nem is fog összejönni. A karakterek mégis vannak annyira sokszínűek, hogy életben tartsák és változatosabbá tegyék a cselekményt. Elképesztően epikus például az egyik utolsó jelenet, amikor a híradós stábok egymásnak esnek egy csatajelenetben. Az már csak hab a tortán, hogy abban az öt percben annyi zseniális cameót látunk, hogy már csak azért érdemes végignézni a filmet! Csak pár név: Jim Carrey, Liam Neeson, Tina Fey, Will Smith, Kirsten Dunst. 


Will Ferrell lubickol a szerepben, de Steve Carell is hozza a formáját, ezen kívül Paul Ruddra sem lehet panasz és ne feledkezzünk meg David Koechnerről sem. A többiek is teszik a dolgukat, de show-t ez a négy jómadár viszi.


Közel sem tökéletes a Ron Burgundy második része, hisz a bárgyú poénzuhatagra nem mindenki lesz vevő és a cselekmény is van, hogy kissé ellaposodik. A fricska mégis érezhető, a karakterek változatosak és film lendülete viszi magával a nézőt is ebbe az eszement kalandba. Nem csinálnék belőle rendszert, de néha kell ilyen agyzsibbasztás is!  

Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/6,5
Kategórián belül: 10/6,5

Végítélet: 67%       

2 megjegyzés:

  1. Walk Hard meg volt? Az elsősorban ugye John C Reilly, de ugyanez a stílus, csak közben egy jól sikerült paródia is (Walk The Line, 2005). Sztem nagyon jó lett.

    VálaszTörlés
  2. Igen, az is eléggé hasonlít McKay és Ferrell stílusára. Ez egy kicsivel jobban bejött, de azt is csíptem. Ja és abba is király cameók vannak!

    VálaszTörlés