2014. június 5., csütörtök

Átmeneti állomás (Short term 12) kritika



Átmeneti állomás


Oké, értem én, hogy a független-filmek nem kapnak nagy reklámot és legjobb esetben is csak a szerencsének és a nyitott szemmel járásnak köszönhető, hogy néhány ember értesül a létezésünkről, de miért nem lehet ezen változtatni? Ja igen. Mert a filmművészet mára inkább filmüzlet címszó alatt fut. És, hogy miért írom ezt le? Mert az Átmeneti állomást sokkal-sokkal több embernek kéne ismernie!


Grace húszas évei végén jár és egy olyan helyen dolgozik, ahol problémás, nehéz sorsú gyerekekkel foglalkoznak. A fiatal lány remekül érti a dolgát, mindenki szereti, ám arról senkinek sem beszél, hogy gyerekkorában ő is hasonlóan sanyarú sorsú volt. Az otthonba egy új lány Jayden érkezik, akinek a kis története nagyban hasonlít Grace-ére. 


Az Átmeneti állomás igazi dráma, ami piszok kemény témákat feszeget. Alapjáraton a nehéz sorsú gyerekekről nem könnyű filmet készíteni, a mai finoman szólva is kissé züllött generáció pedig erre csak rátesz egy lapáttal. Az éremnek azonban két oldala van, mi pedig tisztán és fényesen szembesülünk a másik féllel is. Miért ennyire kezelhetetlen a friss generáció? Ez már öröklött, így születnek a kölykök? Persze, hogy nem. A szülői felelősség hatalmas, rengetegen pedig csak az erőszakot vagy az ignorálást ismerik, ami minden, csak nem nevelés. Sok esetben a fiatal szülőknek fogalmuk sincs mivel jár egy gyerek, felelőtlenek és azért csinálják, hogy esetleg segélyt kapjanak vagy megpróbálják menteni az élettársi kapcsolatukat. Ezeket a tényezőket persze nem rágja a szánkba a film, de a képsorokból mindez szépen lejön. 

A cselekmény átlagos tempóban halad előre, egyáltalán nem unalmas a történet, Grace-t egyfolytában érik a hol szomorú, hol boldog pillanatok, amiket kezelni kell. Szuper, ahogy megismerjük a srácokat, a dolgozókat, a kapcsolatokat, de legfőképp Grace-t. Csodálatos ez a lány, borzasztó erős, de szüksége van a társra, akit viszont kizsigerel a titkolózása. Ezt az érzelmi dilemmát is remekül oldották meg. Az Átmeneti állomás, mint említettem dráma, sok-sok konfliktussal, de szó nincs róla, hogy mellőznénk a humort. Nincs sok poén, de többször hangosan felnevettem. Külön érdekesség, hogy egy-egy viccesebb jelenet után mennyire gyorsan jön a dráma, de fordítva is hasonló a helyzet. A zárás szintén tökéletes, olyan, amilyet elvárunk egy Átmeneti állomás című filmtől.


Brie Larson eddig mellékszerepekben mutatta meg magát, most azonban bizonyította, hogy mennyire remek színésznő! Ugyanez elmondható John Gallagher Jr játékáról, de lényegében mindenki hozza a szintet!


Kényes témák, nagy kérdések, sok dilemma és egy keserédesen csodás történet ez gyerekekről és fiatal felnőttekről. Nagyon remélem, hogy sikerül több emberrel megismertetni, mert bizony az Átmeneti állomás nagyon is aktuális alkotás, de nem csak ezért kötelező házi feladat minden filmkedvelőnek. Azért is, mert szórakoztat, ríkat, nevettet és egy érzelmi hullámvasútként funkcionál.   

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/8
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 84%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése