2014. június 13., péntek

Afflicted kritika



Afflicted


A found footage horrorok továbbra sem halnak ki, csak mostanában a förtelmes Paranormal Activity sorozat a legnagyobb zászlóshajójuk. Pedig vannak itt ismeretlenebb és sokkal ötletesebb alkotások a piacon. Mint például az Afflicted!


Derek és Clif úgy döntenek, hogy körbeutazzák a világot. Clif dokumentumfilmes, úgyhogy mindent kamerára rögzít és felteszi a netre, amolyan interaktív kalendáriumot hozva létre. Párizsba érve a srácok szórakoznak egyet, Derek pedig talál magának egy csajt. A hancúrozás helyett azonban Clif vérző sebekkel talál rá barátjára. Derek pedig egyre furcsábban kezd viselkedni. 


Az Afflicted már az első perctől kezdve meggyőzött arról, hogy nem egy izzadtságszagú tucathorrorral lesz dolgom. Okosan és kreatívan mutatja be a szereplőket, a „mindent dokumentálni” közhely szintén indokolt és egyáltalán nem hat elcsépeltnek. Viszonylag hamar, már az első harmadban megtörténik Derekkel az eset, ami okán elkezd változni. Mindketten örülnek, hogy Derek emberfeletti erőre és gyorsaságra tett szert, kísérleteznek, poénkodnak és így tovább. Aztán a szőlősnél látható incidensnél szerintem a tapasztaltabbaknak le fog esni, hogy mivel is állunk szemben. A végére ez meg is erősödik, de semmi gond nincs azzal, hogy következmény kikövetkeztethető. A cselekmény egy érdekes és misztikus felvezetésből csap át horrorba, aztán hozzáad egy kis akciót és drámát. Mindezt úgy, hogy folyamatosan meg tudjon lepni. Végig pörgünk és várjuk a megoldást. 

Az Afflicted persze horror, de aki zsigeri borzongásra vágyik, az csalódni fog. A film nem kifejezetten ijesztő, kevés benne a parás rész, bár amit arra szántak, az hatásos, egyszer-egyszer össze fogunk rezzenni. A vérmennyiséget tekintve sem kell semmi egetverőre gondolni, néhány szaftosabb jelenet akad, de semmi, amit ne láttunk volna már. Aztán az utolsó harmadban megkapjuk a várt megoldást, de ezt sem úgy, ahogy egy átlag horrorban. Remekül választották ki a befejezést, azt pedig külön kiemelném, hogy a stáblista után/közben van egy slusszpoén jelenet, ami felteszi az i-re a pontot. 


Derek Lee és Clif Prowse írták és rendezték a filmet, valamint a főszerepeket is magukra osztották, még a nevüket sem változtatták meg. Teljesen korrekt munkát végeztek, ráadásul ez az első egész estés alkotásuk, úgyhogy érdemes rájuk odafigyelni a jövőben!


Reméltem, hogy nem lesz rossz, de az Afflicted felülmúlta a várakozásaimat. Borzasztó változatos és annak ellenére, hogy kevés ijesztő jelenetet tartalmaz, egyáltalán nem unalmas. A cselekmény végig érdekes, pörgős és egy már ismert zsánert mutat be, egy teljesen más nézőpontból. Javaslatnak annyit, hogy a lehető legkevesebb háttértudással álljatok neki megnézni. Mert bizony ezt meg kell nézni!

Összegzés:

Színészek: 10/6,5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 71%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése