2014. január 2., csütörtök

Hajsza a győzelemért (Rush) kritika



Hajsza a győzelemért



Ron Howard mindig is elég rapszodikus teljesítményt nyújtott a rendezői székben. Akadnak kiváló (Apollo 13, Frost/Nixon), de borzalmas (A dilemma) alkotásai is, a Rush, azonban az elejétől kezdve egy jó filmet ígért, annak ellenére is, hogy nem érdekel különösebben a Forma 1 világa. Howard pedig megcsinálta!


A film alapját igaz történet szolgáltatja. A 70-es években járunk, amikor is a Forma 1-be két becsvágyó újonc érkezik. Az osztrák technikai zseni Niki Lauda és a balhés showman James Hunt. Kettejük rivalizálására épül az egész cselekmény, a pályán és azon kívül is két teljesen ellentétes stílust képviselnek. Lauda kezdetben sokkal jobb teljesítményt nyújt, aztán a következő szezonban Hunt egy olyan autót kap maga alá, amivel kezdetét veheti az igazi harc!


Howard mesteri érzékkel mutatja be nekünk a két főhőst! Tény, hogy könnyű dolgozni ennyire szélsőséges karakterekkel, de az már a rendező érdeme, hogy ennyire precízen és gondosan ki vannak dolgozva. Mindkettejükben van bőven kivetnivaló. Lauda egy érzéketlen tuskó és kissé antiszociális, míg Hunt iszákos, drogozik és fegyelmezetlen. Mégis sokkal több közös pont van bennük, mint az elsőre feltűnhet bárkinek is. A cselekményben helyet kapnak az életrajzi elemek, amik csak annyira vannak kiszínezve, hogy szórakoztatóbbá tegyék az összképet. Azoknak sem kell aggódniuk, akik a versenyek miatt néznék meg a filmet. Ezen a fronton is jelesre vizsgázik a Rush, a pályán játszódó jelenetek elképesztően intenzívek, feszültek és izgalmasak. A valóságból is sok-sok átvett jelenetet látunk viszont, többek közt az ominózus Nürburgringi futamot, amikor Lauda összeégett.
A karakterdráma szintén mindkét fronton játszódik és mindkettőben átérezhető, holott nem teljesen lehet azonosulni egyik főhőssel sem, maximum szimpatizálni. A felek narrálása könnyebben értelmezhetővé teszi a vívódásukat és segít bejutni ezeknek a különc fickóknak az elméjébe. A zárásra Howard ismét remekül lép és archív felvételekkel, valamint egy pazar monológgal zárja le a történetet, aminek a lényege nem más, mint a tisztelet!


Chris Hemsworth élete alakítását nyújtja, bár az is tény, hogy az eddig Thorként villogó sztárnak nem volt nehéz dolga. Ettől függetlenül le a kalappal előtte! A legjobb teljesítményt azonban Daniel Brühl hozza, aki egészen zseniális Laudaként. Messziről lerí róla, hogy mennyire komolyan vette a feladatot és bizony meg is birkózott vele! Kapunk néhány szép nőt is, mint Olivia Wilde, de ők sok vizet nem zavarnak.


A Rush úgy lesz remek életrajzi film, hogy közben mégsem az. Egyszerre mesél a rivalizálásról, az ellentétekről, a versenyszellemről és tiszteletről. Mindemellett tökéletesen korhű, látványos, intenzív és izgalmas alkotás, amit azok is bátran bevállalhatnak, akik nem kedvelik az autósportokat!

Összegzés:

Színészek: 10/8
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8,5

Végítélet: 80%  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése