2014. január 9., csütörtök

A Wall Street farkasa kritika



A Wall Street farkasa




Martin Scorsese 70 fölött is egy rendezőisten! Ez megingathatatlan tény! Minden műfajban kipróbálja magát és meg is állja a helyét. A veterán direktor pedig továbbra is friss, aktuális és annyira cool, akárcsak az új műve!


Jordan Belfort világ életében bróker akart kenni. Azon belül is gazdag bróker! Ehhez ért, bármit el tud adni, rád sózza azt a szart is amire nincs szükséged, mert ő ilyen! A Wall Streetről indul, aztán a „fekete pénteken” kénytelen lehúzni a rolót. Ő azonban újrakezdi a semmiből, és felépít egy elképesztő birodalmat!


Scorsese úgy kezdi, ahogy a Casinonál anno. Eszement pörgéssel bevezet minket a Wall Street mindennapjaiba, és úgy prezentál egy érdektelen és bonyolult világot, hogy az abszolút érdekes legyen! A Wall Street farkasa elsősorban Scorsese stílusa miatt működik, de ehhez kell Belfort karaktere is. Ő szerencsére nem okoz csalódást, rendre kiszól hozzánk nézőkhöz és tudatosítja bennünk, hogy itt bizony a pénzről szól minden! Zseniális az a jelenet és remekül prezentálja Belfort jellemének változását, amikor hősünk konkrétan elindul a pályán. Illetve elindítják. Egy Mark Hanna nevű fazon a ludas, aki elmondja, hogy a nyugodt élet titka a maszturbálás és a kokain! Belfort ezt a tanácsot halálosan komolyan veszi és a megszerzett pénzt ribancokra, drogra és luxustárgyakra költi. Nagy kanállal habzsolja az életet, mindemellett a hivatását véresen komolyan veszi! Afféle vallásként tekint rá és nekünk is így mutatják be az egész brókerséget. Hősünk kvázi olyan lelkesítő-beszédeket tart a munkatársainak, mintha egy elvakult szekta legújabb vidám-vasárnapos előadását látnánk. A pláne az egészben mégis az, hogy ennek hatására mi is fellelkesülünk és űznénk az ipart kifulladásig. 

Scorsese nem szemérmeskedik, kendőzetlenül az arcunkba tolja a mellekről, vaginákról felszívott kokót, a luxust, a nagybetűs BŰNÖS életet! A cselekmény természetesen robog előre, és meglepően könnyed felhangú. Effektíve végigröhögtem a filmet, dugig van poénokkal, szinte minden második jelentben garantáltan felnevetünk egy-egy helyzetkomikum, vagy beszólás miatt. Az utolsó harmad aztán egy kicsit átmegy drámába, de nem veszíti el a fonalat és úgy zárja le a cselekményt, ahogy kell! Az azonban tény, hogy a három órás játékidőt meg lehet érezni. Nem azért mert unalmas a film, még véletlenül sem, sokkal inkább azért, mert Scorsese több helyen is befejezhette volna művét, ő azonban nem így döntött. Ennek ellenére az epilógus teljesen korrekt, csak kissé súlytalan. 


Leonardo DiCaprio tavaly A nagy Gatsby-ben is brillírozott, itt azonban ha lehet, még azt a játékát is túlszárnyalja. Egészen egyszerűen elképesztő, amit ez az ember a vásznon művel, már csak miatta látni kell a filmet. Jonah Hill szintén meglepően jó, de a legutolsó mellékszereplőik, mindenki remek munkát végez!


Közhely, de Scorsese megint megcsinálta! Úgy feszeget komoly kérdéseket, úgy döntöget tabukat és úgy prezentál egy bonyolult hivatást, hogy közben könnyesre röhögjük magunkat és eszméletlenül jól szórakozunk. Apróbb hibákkal találkozunk csak a három órás utazás során, de a zseniális karakterek, a pörgős cselekmény és a pazar hangulat garantálják, hogy ez a becsvágyó fickó még nagyon sokáig ott motoszkáljon a fejünkben! Mert valljuk be őszintén: ki ne akarna, akár csak egy napra is belekóstolni ebbe az életvitelbe? 


Összegzés:

Színészek: 10/9
Zene: 10/8,5
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 88%   

6 megjegyzés:

  1. Ne haragudj, de ez a film egy nagy hulladék. Nem csak azért, mert nem szól semmiről.
    Attól, hogy x ember az imdb-n igencsak túlpontozta, attól csak ezért még nem kell neked is.
    Nevetni egy-két résznél tudtam. Dec végén néztem, nem sokra emlékszem belőle - ennyit arról, hogy meddig motoszkál az ember fejében ez a nagyszerű film. DiCaprio alakítása... kb középszerű színész el tudná játszani (mint ahogy DiCaprio is az). Nem kell túlisteníteni, mert azért nem volt ez olyan egetrengető alakítás. Scorsese pedig már nem a régi, konkrétan pl a téglából másolgat pár dolgot, meg 1-2 korábbi filmjéből. De ettől még egy korrekt filmet hozott össze, ami reálisan 8/10

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Ez a film egy nagy hulladék - Korrekt filmet hozott össze, ami reálisan 8/10" Csak én érzek ebben ellentmondást? Ezek szerint én csak picivel értékeltem jobbra, mint te, pedig a szöveged alapján egy gyenge 4-esnek tűnne. Mellesleg ha azt hiszed, hogy egy Imdb pontszám bármiben is befolyásol, akkor csak szánni tudlak. Akkor nem írnék róla semmi, hanem csak azt mondanám, hogy király, mert az. De meg tudom indokolni miért az, ez jobb helyeken azt jelenti, hogy van véleményem és nem pedig azt, hogy követem a tömeget. Az már a te bajod, hogy te nem értesz egyet, nem is kell, csak nem értem miért kell egyből vádaskodni?

      Törlés
  2. És mivel vádaskodok? A hulladék szót arra értettem, hogy a társadalomra nézve bomlasztó, rontó hatású. De te ezt úgyse érted, nem is baj, a magadféléknek készítik az ilyen filmeket, akik tudják "értékelni".
    Maga a film jól van megcsinálva, és reálisan 8/10. Ennél magyarabbul, ennél érhetőbben még neked se tudom leírni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, most már érthető, de ezt nem így írtad az elején! Amúgy miért lenne bomlasztó hatású a társadalomra? Ha ennyire prűd vagy akkor nem a való világban élsz. Ilyen helyen élünk, nőj fel!
      És azzal vádaskodsz, hogy egyből személyeskedsz és engem alázol, holott gőzöd nincs róla, hogy milyen ember vagyok. Több ilyen hangvételű kommentet pedig nem szeretnék meglátni! Lehet normálisan is véleményt közölni, ha nem tetszik valami...

      Törlés
  3. Nem csak arra értettem, hogy vannak benne pucér nők. Nem vagyok prűd (és még én vádaskodok...). Hogy milyen világban élünk, azt meg hidd el, nem ez a film mutatja meg igazán. De fejezzük be, mert a hozzád hasonlókat nem lehet meggyőzni semmiről. Csak a maguk igazát hajtogatják.
    Még elolvasom majd amit írsz, aztán arra már nem válaszolok. Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "De fejezzük be, mert a hozzád hasonlókat nem lehet meggyőzni semmiről. Csak a maguk igazát hajtogatják." Mert a hozzád hasonlókat meg lehet győzni ugye? Neked ez a véleményed, nekem meg más, ez van, még jó, hogy nem mindenki ugyanazt gondolja!

      Az pedig tény, hogy vannak filmek, amik jobban bemutatják a világot, ezért pláne nincs értelme rásütni a "társadalombomlasztó" jelzőt. Ez a film nagyon messze van attól, de ha nem hiszed el akkor csinálj egy közvélemény-kutatást azok közt, akik látták. 10-ből 9-nek ez meg sem fog fordulni a fejében... (A prűd pedig nem csak a pucér nők miatt tér ki a hitéből)

      Törlés