2013. december 20., péntek

Don Jon kritika



Don Jon



Joseph Gordon-Levitt az elmúlt néhány évben igazi sztárrá nőtte ki magát, így mint sok hasonló cipőben járó híresség, ő is ki akarta próbálni magát a kamera másik oldalán. Olyannyira belelendült, hogy első filmjét ő írta, rendezte és a főszerepet is magára osztotta. Ez azonban, ha lehet még jobbá is tette az összképet!


Jon nem sok dolgot szeret az életben. A családot, a haverokat, a lakását, a testét, a kocsiját, a csajokat, a saját kis templomát, ahova gyónni jár és persze a pornót. Minden héten ugyanazt csinálja. Vacsorázik a családdal, kondizik, elmegy bulizni a haverokkal, felszed egy csajt, aztán meggyónja. Az már más tészta, hogy hetente legalább 10-szer maszturbál pornóra, mert azt jobban élvezi, mint a szexet, mivel ott minden tökéletes. Ez mind szép és jó, azt hősünk egyszer csak találkozik a NŐ-vel!



A Don Jon minden szempontból érdekes film. Egyfelől rengeteg párhuzamot lehet közte és a hasonló témájú Szégyentelen közt vonni. A különbség mégis hatalmas, hisz JGL a könnyedebb formulát választotta, a lényeg azonban ugyanúgy a függésen van, akár kapunk közte poénokat, akár nem. Aztán itt a műfaji besorolás, ami kemény dió. A film ugyanis nagyon laza, könnyed, ugyanakkor amikor a végére érünk rájövünk, hogy ez romantikus drámának is kiváló volt. Levitt repetitíven mesél, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt kell ahhoz, hogy megértsük min is megy keresztül a főhős. Szintén zseniális húzás a részéről a képmutatás szemléltetése. A Don Jonban ez lényegében mindenkiről elmondható. Legjobban ez a templomos részeknél jön ki, amikor is Jon attól érzi magát jobban, ha 15 helyett, csak 5 üdvözlégyet kell elmormolnia a feloldozáshoz. A pap reakciója szintén remek, aki magasról szarik az ő problémáira, holott az egész egyháznak erről kéne szólnia. Egy szó, mint száz, kőkemény dolgokkal foglalkozik a Don Jon, még ha ez elsőre nem is látszik, mivel három dugás és két maszturbálás közé siklik be. A párkapcsolatokról is kifejezetten érett véleménye van, kvázi mi éri meg jobban: a külcsín vagy a belbecs? Ezek az igényszintek és normák azonban nagyon csúnyán eltűntek az évek során, de Levitt nem fél erről beszélni, akár tabu, akár nem! Azokról az apró zseniális húzásokról pedig nem is beszéltem, mint a ritmusa vágott szexmontázs, vagy valóság és a pornó összehasonlítása. 


JGL remekül alakítja a főhőst, érezhetően lubickol a szerepben. Scarlett Johansson még mindig dögös, de rég nem volt ennyire jó, kiváló a képmutató ribi szerepében. Julianne Moore rutinból hozza a karaktert és nagyot dob a filmen szokás szerint!


Vannak apróbb hibái a Don Jonnak, de Levitt egy olyan ütős mozit hozott össze, amit több szinten lehet értelmezni, tartalmas és képes mély lenni, mindemellett könnyed szórakoztató és remek karakterekkel operál. Prüd emberkék kerüljék, bár lehetséges, hogy nekik is taníthatna néhány leckét képmutatásról a film! Soha rosszabb elsőfilmet!


Összegzés:

Színészek: 10/7
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 74%   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése