2013. október 23., szerda

Gyakornokok kritika



Gyakornokok



Milyen lehet a Google-nél dolgozni? Láttátok már, hogy néz ki az a hely? Mint egy játszótér felnőtteknek. Persze kőkemény munka folyik itt is és nem könnyű bekerülni, de valószínűleg ilyennek képzeljük az ideális munkahelyet.


Bill és Nick órákat árulnak. Pontosabban árultak, mert a cégük megszűnt. Egy hirtelen ötlettől vezérelve Billy felveti az ötletet: mi lenne, ha elmennének gyakornoknak a Google-hoz. Mivel nincs mit veszteni, a két barát ismét egy csapatot alkot és belevágnak valami újba. Persze ez nem olyan könnyű két olyan középkorú embernél, akiknek gőzük nincs a számítástechnikáról. 


Az alapötlet abszolút rendben van, a téma annál inkább, azonban nagyon hamar körvonalazódik, hogy ismét egy sablonos kommersz vígjátékot fogunk látni. Hogy miért mondom ezt? Nézzünk kicsit jobban bele a sztoriba. Amikor Bill és Nick jelentkezik, indul egy verseny a gyakornokok között. Csapatokat kell alakítaniuk és feladatokat megoldani. Aki a legsikeresebb, állást kap a cégnél. Innentől pedig el is indul a sablonzuhatag! 

Hőseink a (látszólag) leggyengébb csapatba kerülnek, tele furábbnál furább alakokkal. A legnagyobb riválisuk a nagyszájú arrogáns srác, aki minden követ megmozgat a sikerért. Egymilliárd efféle filmet láttunk, a különbség annyi, hogy itt nem a gimi vagy az egyetem, hanem a Google a helyszín. Össze kell kovácsolódni, ne adjuk fel az álmainkat, mindig van hova fejlődni és egyéb közhelyekkel traktálnak minket a majd két órás játékidő alatt. Ez még rendben van, de a teátrális végső belépő és a „ronda geek összejön a dögös latin csajjal” már tényleg sok a jóból. Ilyen az, amikor Hollywood magasról szarik az eredetiségre, csak jöjjön a happy end, azt úgyis kajálja a nép. Ezen kívül olyan logikai marhaságokkal találkozunk, amiknek semmi értelme, csak a cselekmény haladjon. A vicces az egészben, hogy bár a film nem jó, mert túlzás lenne ezt állítani, egy dolog mégis megmenti: a Google. Ez a környezet feldobja annyira a hangulatot, hogy a Gyakornokok ne csak egy két órás közhelyparádé legyen, hanem közben lehessen szórakozni is. 


Vince Vaughn és Owen Wilson hozzák a szokásos formájukat, Rose Byrne a csaj, akit szeretni kell és így tovább. Átlagos játékot nyújt mindenki, senkit nem tudnék kiemelni.


Egy nagyon-nagyon unalmas estén, amikor nincs mit nézni, be lehet iktatni a Gyakornokokat, de ezt is csak az érdekes Google-ös téma miatt ajánlom. A poénok között akadnak jók, de keveset nyomnak a latban, ha a cselekmény elmerül az elcsépelt közhelyek és sablonok tengerében. Ha egy szóval kellene jellemeznem, akkor az a következő lenne: átlagos. Bocs Google, de ez nem volt jó kampányfilm.


Összegzés:

Színészek: 10/5,5
Zene: 10/6
Kategórián belül: 10/5

Végítélet: 53%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése