2013. július 7., vasárnap

Top 10: Legjobb zombifilmek



Top 10: Zombifilmek



A remekül sikerült Z világháború örömére nosztalgiáztam egyet és összegyűjtöttem a számomra legjobb zombifilmeket. Jó étvágyat!

 


10: Hullajó (Braindead) – 1992
A legtöbb zombifilmmel ellentétben itt nem egy vírus, sugárzás vagy bármi más felelős a kórért, hanem egy patkánymajom nevű állat. Peter Jackson gusztustalan agymenése maga a megtestesült bűnös élvezet. Orbitális poénok, igazi fekete humor és százmillió liter vér. Ki feledhetné a klasszikus fűnyírós jelenetet! 





9: Holtak napja (Day of the Dead) – 1985
George A. Romero zombi trilógiájának harmadik darabja, amelyben a földet már az élőholtak uralják. Egy maroknyi ember sorsát követjük nyomon, amint megpróbálnak túlélni és persze itt a zombiidomár őrült doki is. Romero ezúttal is odatette magát, ráadásul olyan ütős gore-t kapunk, amik mellett a mai CGI vérengzések eltörpülnek. Brutális mozi és még röhögni is lehet rajta (Csöpp).




8: Holtak földje (Land of the Dead) – 2005
Romero 20 évvel a Holtak napja után ismét visszatért a zsánerhez, ahol már az emberek gettókban és felhőkarcolókban élnek, ki-ki anyagi helyzete szerint. Bele lehet magyarázni a társadalomkritikai hátteret, a szociális hierarchia rétegeit, az elnyomás hatását a népességre, de minek? Ez egy zombifilm, méghozzá véresen szórakoztató!





7: 28 héttel később (28 weeks later) - 2007  
Nem kell hőbörögni, tudom, hogy a filmben szereplő zombik „fertőzöttek”, de egy műfajról beszélünk, így teljesen felesleges különbséget tenni. Korrekt folytatása ez Danny Boyle művének, melyben Londont karantén alá helyezték, de a fertőzés újra a falakon belülre kerül, így elszabadul a pokol. Akciódús és izgalmas filmről van szó, amiben bőven szorult brutalitás és némi ijesztő atmoszféra is.





6: Z világháború (World War Z) – 2013
Nekem abszolút bejött Brad Pitt aktuális túlélőtúrája. Kifejezetten hangulatos, meglepően pörgős és piszkosul szórakoztató. A legnagyobb hibája a vértelensége, de egye fene, ezt valahogy elnézzük. Ide nekem a folytatást!








5: Holtak hajnala (Dawn of the Dead) – 2004
Elnézést kérek minden Romero fantól, de a remake kerül be az eredeti helyett. Nekem ez speciel sokkal jobban tetszett, nem zavartak a rohanó zombik. A 78-as változat sem rossz, de egy kicsit túl sokat akart és túl hosszú volt a maga 139 percével. Az alapfelállás ugyanaz, érkezik a járvány és néhány túlélő egy plázában barikádozza el magát. Koromfekete humorral fűszerezett vérgőzös utazás ez, mely tiszteleg a régi előtt, mégis friss és modern. 





4: Zombieland (Zombieland) – 2009
Minden idők egyik legjobb horror-vígjátéka, melyben tökéletesen egyben van a zombihangulat, nem fél brutális lenni, közben pedig fantasztikus poénokkal szórakoztatja a nagyérdeműt. Ehhez persze társulnak a remek karakterek, a zene, az atmoszféra és persze Bill Murray!







3: Haláli hullák hajnala (Shaun of the Dead) – 2004
A Simon Pegg, Nick Frost, Edgar Wright trió első ámokfutása, amely úgy tiszteleg a klasszikusok előtt, hogy közben kíméletlenül parodizálja őket. Tökéletes szórakozás, zseniális poénokkal, igazi zombihangulattal és egy olyan beteg mégis hihető befejezéssel, ami miatt méltán emlegethetjük a műfaj legjobbjai közt a Haláli hullák hajnalát. 







2: Az élőhalottak éjszakája (Night of the living Dead) – 1968
Romero műfajteremtő alkotása mára már gyakran válik teátrálissá vagy megmosolyogtatóvá, de megkerülhetetlen klasszikus és a mai napig képes a feszültségteremtésre. Ezen felül ez az egyetlen zombifilm, amely zombik nélkül is mesterien működne, és ez az egyetlen zombifilm, melyben ésszerűen bele lehet építeni a társadalomkritikát. Alapmű! „They're coming to get you, Barbara…”






1: 28 nappal később (28 days later) – 2002
Majd egy hónap kóma után felébredsz, a kórházban, az utcákon, az egész rohadt városban nincs senki. Azaz mégis, fertőzöttek! Danny Boyle műve a legrealistább zombifilm, már ha lehet ilyet mondani. A túlélési vágy, a pánik, az elkeseredettség abszolút magával ragad, a kihalt London látványa pedig olyan atmoszférát kreál, ami nemcsak a zsáneren belül, de a filmtörténelemben is pokolian ritka. Akciófilmként és drámaként is jelesre vizsgázik, nálam pedig vitán felül a legjobb zombifilm is a 28 nappal később!

1 megjegyzés:

  1. arról meg nem is beszélve, hogy ennek a hibátlan moziknak (és persze Danny Boyle-nak) köszönhetjük a zseniális Cillian Murphyt!

    VálaszTörlés