2013. július 20., szombat

Női szervek kritika



Női szervek


Hmm, mikor is volt divat a buddy-cop műfaj? Tudjátok, amiben két nagyon össze nem illő zsaru puszipajtássá válik a film végére! Ja, hogy a 90-es években. No sebaj, itt egy kis vérfrissítés, ráadásul ezúttal nőkkel!


Ashburn remek FBI ügynök. Olyan dolgokat vesz észre, amiket mások nem, olyan ügyeket oldott meg, amiknél a legjobbak is kudarcot vallottak. A probléma vele az, hogy arrogáns, egoista, frigid és önző. Mullins egy bostoni rendőr. Tipikus jó zsaru, rossz módszerekkel. Öntörvényű, nem fél bevetni a legdurvább módszereket sem. Ez a két jómadár akkor kerül össze, amikor egy új drogbáró tűnik fel a színen. Az együttműködés azonban nem megy simán.


Gőzöm nincs mit eszik a világ ezen a filmen? Azt hittem csak Amerikában divat, de itt is rengeteg pozitív visszajelzéssel találkozni. Egy teljesen elcsépelt sztorit kapunk, csak éppen nőkkel a főszerepben, ennyi elég is a sikerhez? Vagy annyira álszentek vagyunk, hogy felvesszük a kínos mosolyt és üvöltjük, hogy éljen az emancipáció. A tolerancia nevében kit érdekel a minőség, ha egyszer drága jó asszonyok a főszereplők! Mindezt pedig nem azért írom, mert egy soviniszta pöcs vagyok, hanem mert a film szépen visszafogottan, de pofátlanul feminista. Most ez minek kellett? Értem én, hogy találkozunk ezekkel a dolgokkal a való életben, de miért kell ezt lenyomni a gyanútlan mozizó torkán?
 Foglalkozzunk inkább a filmmel, mert ha ezt a fent említett masszát leszedjük róla, egész tűrhető kikapcsolódást biztosít. Nem kell semmi extrára gondolni, a cselekmény sablonos, a karakterek emberiek a maguk elnagyolt módján és a szokásos klisék keretében mindenki elnyeri méltó jutalmát.
Térjünk rá a poénokra. A női szervek nem áll rosszul a viccesnek szánt jelenetek számával, bár többször csak egy fanyalgásra futotta a részemről. Helyzetkomikumokból vajmi keveset kapunk, ez azonban egyáltalán nem baj, hisz a kreativitás kifullad egy orrból kifújt mogyoródarab és egy cseppet sem vicces elcseszett gégemetszés között. Az említett férfi-nő ellentétet viszont itt hasznosan használták fel. Ugyanis Mullins és az albínó nyomozó közti szurkálódások és odaszúrások, messze a film legviccesebb részei. Akadnak ütős egysorosok, de a csúcsot a kettejük civakodása jelenti. 


Sandra Bullock nem a szívem csücske, és még jó színésznőnek sem tartom, de ez az én problémám. Itt sem győzött meg, néhol ügyes, de képtelen megszerettetni magát velem. Ugyanez a helyzet Melissa McCarthy-val, akit a Személyiségtolvajnál már elküldtem a halál micsodájára. Ugyanazt a karaktert hozza minden filmjében, egyedül az a szerencséje, hogy most képes volt vicces lenni.


Semmivel se rosszabb az átlagnál a Női szervek, ez viszont nem dicséret, sokkal inkább egy műfaj kritikája. Továbbra sem értem mit eszik rajta a közönség, hisz gyakran logikátlan, következetlen és feleslegesen foglal állást. Képes szórakoztató és vicces lenni, de ez édeskevés ahhoz, hogy ez a zsarupáros jól működő kettőssé váljon.

 
Összegzés:

Színészek: 10/5
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/5

Végítélet: 53%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése