2013. július 15., hétfő

Gonosz halott (Evil Dead) kritika



Evil Dead



Jó ötlet volt-e megbolygatni Sam Raimi klasszikus trash-horror agymenését? Fede Alvarez rendező nagyon fogadkozott, hogy elkészíti a legdurvább filmet, nem használ CGI-t és így tovább. Természetesen ez mind szép marketingfogás, de el kell ismerni: Az Evil Dead remake igen jó trancsírmozi.


Mia képtelen szabadulni drogos múltjától. Nem tud leszokni, a barátai és a bátyja azonban sajátos módszert alkalmazva tesznek egy kísérletet arra, hogy megtisztítsák Miát a káros szerektől. Mi sem lehetne erre jobb helyszín, mint egy lepusztult erdei ház. A kunyhó pincéjében azonban egy furcsa könyvre bukkannak a srácok, innentől pedig elszabadul a pokol.


A remake annyiban más, mint az eredeti, hogy itt ugyebár Mia a főszereplő, nem pedig Ash. Sok a hasonlóság, de ettől tekintsünk el, inkább foglalkozzunk az új változattal. A sztorin csavartak annyit, hogy a főszereplőnek dogos múltja és családi problémái vannak, de valljuk be őszintén, ki a francot érdekel itt a történet? Az Evil Dead nem szórakozik, a felvezetés egyáltalán nem hosszú, már a film első harmadában simán indul a haddelhadd. Az már egy másik bravúr, hogy a tempó, néhány percnyi üresjárattól eltekintve nem is ülepszik, hanem végig dübörög a feszültség és az izgalom. A karakterek egyszerűek és jelentéktelenek, olyanok amilyeneknek lenniük kell. Egyedül Mia bátyja, David frusztrált, aki annyira debil, hogy arra nincsenek szavak. Most komolyan, már legalább 2-3szor látta azt az istenverte démont, de még mindig elintézi annyival, hogy ez csak egy fertőzés, okkultizmus kizárva. Ez csak egy példa, de a srác többször bizonyítja, hogy az imbecilkedés nagymestere.
No, de térjünk rá arra a dologra, amiért az emberek megnézik a filmet: a gore. A legnagyobb baj az, hogy a korhatáros előzetesben a durva részek 80%-át ellőtték, ezáltal aki látta a trailert, azt kevés meglepetés fogja érni. Ettől függetlenül az Evil Dead brutális! Kapunk kéz és lábcsonkítást, vérhányást, nyelvlevágást, kettéfűrészelést, szögbelövést és így tovább. A trükkök jók és kellően gusztustalanok, amerikai horrorban rég nem láthattunk ennyi és ilyen elborult vérengzést. Mégsem lehet komolyan venni, a film nem sokkoló, de ezzel nincs is nagy gond, mivel igen szórakoztató darabolást látunk. 


Kapott hideget-meleget, most akkor milyen az Evil Dead? Azt kell mondjam, jó! Kellően morbid és beteg, iszonyú véres, már-már elnagyoltan, mindemellé pörög is rendesen, unatkozás tehát kizárva. Alapvető horror-kliséket kapunk, csak kicsit tökösebb kiszerelésben. Fanoknak kötelező, de aki egy vérzuhataggal megpakolt slasherre vágyik, az se hagyja ki!


Összegzés:

Színészek: 10/6
Zene: 10/7
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 70%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése