2013. június 30., vasárnap

Szörny Egyetem kritika



Szörny Egyetem



A Pixar mindig is az animációs filmek csúcsát jelentette és szinte soha nem okoztak csalódást. A 2011-es Verdák 2 és a tavalyi Merida azonban már nem hozta azt a színvonalat, amit az évek alatt a Pixar sikerrel fenntartott. Idén nem rukkoltak elő eredeti ötlettel, hanem egy 2001-es remekművüket, a Szörny Rt.-t folytatták, illetve egy előzményt készítettek hozzá. 


Mike mindig is arról álmodott, hogy ijesztő legyen. Mindent megtesz a sikerért, kitűnő tanuló, fel is veszik a Szörny Egyetemre. Itt ismerkedik meg Sullivannel, akivel riválisok lesznek. Egy baleset miatt mindketten a suli legrosszabb klubjában kötnek ki és egy csapat ijesztőnek korántsem nevezhető, különc fazonnal kerülnek kapcsolatba. A visszakapaszkodásra akkor nyílik esély, amikor meghirdetik a Szörny bajnokságot. Mike-ék csapatot alkotnak, beneveznek és eltökéltebbek, mint valaha!



A Szörny Rt. anno egy tündéri, imádnivaló és iszonyú kreatív mese volt, egy olyan ötletből, ami minden korosztályt megfog. Működött is a koncepció, folytatás helyett pedig most itt az előzmény. Rögtön elkapott a szörnyek világa, az ismerős környezet, a szereplők, igazi nosztalgiaparty hatást keltett. A cselekmény változatos, de klisékből építkezik. Természetesen nem is várok mást, csak nagyon lerágott csont ez a vesztes csapatból lesz a legnagyobb király. A mondanivaló szintén elcsépelt, nem hiszem el, hogy az animációs filmekben csak az „add önmagad” sémából lehet filmet készíteni!

No, de ugorjunk, ugyanis a Szörny Egyetem az említett zavaró tényezők ellenére is működik! Nem nyom le a torkunkon semmit, ráadásul a film vége tökéletesen bebizonyítja, hogy fel lehet rúgni a sablonokat és életszerűbb zárást is lehet kreálni, mint egy szimpla giccsparádé.
A karakterek nagy részét ismerjük, a két főszereplőt pedig szeretjük, DE! Se Mike, se Sulli nem tökéletesek, de míg Sulli nagyon hamar kedvelhető lesz, addig Mike szinte végig arrogáns, önfejű és nagyképű. Nem tudunk rá haragudni, de engem olykor kifejezetten irritált a nagyzolása. Az újonnan behozott szereplők egytől egyig kiválóak! Az Ocsmánykák csapata tele van vesztesekkel, de mindnyájan annyira szeretnivalóan hülyék, hogy jár a pacsi a Pixaros arcoknak! Ők hozzák a legjobb poénokat is, amikből sajnos kevés van, de legalább működnek (a kedvenc dalát hallgató anyucin meghaltam)! A látvány csodás, technikailag hibátlan a film, de ezt már megszokhattuk.


Egy időre megnyugodhatunk, úgy tűnik a Pixar visszatalált a helyes ösvényre, ehhez viszont kellett néhány régebbi ismerős arc. Nem tökéletes a Szörny Egyetem és az első résztől is elmarad, de a zsáner igényeit tökéletesen kielégíti. Szórakoztató, jó elmélyülni benne, jó nézni és mindenekelőtt jó buli egy suliba járni ezekkel a rémisztően jó arcokkal!


Összegzés:

Színészek: -/-
Zene: 10/7,5
Kategórián belül: 10/8

Végítélet: 78%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése