2013. június 26., szerda

Spring Breakers - Csajok szabadon kritika



Spring Breakers – Csajok szabadon



Harmony Korine új alkotásáról sokfélét lehetett olvasni/hallani. Az azonban borítékolható volt, hogy nem egy hatalmas bulifilmnek leszünk szemtanúi, hanem valami egészen új dolognak. Azt már mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy ez a valami tetszik neki, vagy sem!


Faith, Candy, Cotty és Brit négy fiatal felnőtt lány, akik a tavaszi szünet beköszöntével igyekszenek feltöltődni és kiruccanni bulizni egyet. Pénzük azonban nincs rá, így egy hirtelen ötlettől vezérelve kirabolnak egy gyorséttermet. Nincs probléma, megvan a pénz, irány a tenger, kezdődhet a féktelen partizás. A lányok azonban egy balul elsült buli miatt a sitten kötnek ki, ám kihozza őket egy Alien nevű gengszter, akivel összehaverkodnak.


A film első fele elhúzza előttünk a mézes madzagot és beledob a tabumentes bulizás világába, ahol dől a kokain, izzik a fű és folyik az alkohol. Minden sarkon fedetlen keblekbe és beállt tinikbe botlunk akik Skrillexre rázzák a seggüket. Ez a fajta alaphangulat nagyon jól felvezeti a cselekményt, hogy aztán a Spring Breakers elemi erővel tudassa velünk, hogy ez csak a felszín, ez csak egy réteg, a buli nem tart örökké. A négy főhősnő iszonyú ostoba, de itt ne arra gondoljunk, hogy mesterkéltek vagy karaktereik rosszul vannak megírva. Ők a mai „bulizós” fiatalság sztereotípiáit képviselik, némileg elrugaszkodva a valóságtól, a lényeg mégis leszűrhető. Buták, céltalanok és elveszettek, akik kilátástalan életükből ezt tudták kihozni, Korine pedig ezt mesterien szemlélteti. 

A rendező azonban nem csak efféle bravúrokra képes. Teljesen felrúgja a zsánerek szabályait és előre mutat kockákat kulcsjelenetekből. Természetesen gőzünk nincs róla mit fog jelenteni, mikor következik be, de a feszültséget megalapozza, ami pazar húzás. Ezen kívül olyan briliáns és egyben groteszk jelenetekkel rukkol elő, mint a rablás a sofőr szemén keresztül, édeshármas, ami végződhet akár szexszel akár gyilkossággal, vagy amikor Alien egy Britney Spears számot énekel és a lányok a fegyvereiket fogva táncolnak rá.
A zárás szintén borzasztó erősnek bizonyult, nagyon messze áll a valóságtól, de kiválóan szemlélteti az emberek közti különbséget, egy generáció ostobaságát, azt a tényt, hogy tovább lehet lépni, csak nem mindenki akarja.


A lányok korrekt teljesítményt nyújtanak, a két Disney hercegnő, Selena Gomez és Vanessa Hudgens korrektül bájolognak, de még bizonyítaniuk kell ezen a fronton. James Franco azonban ver mindenkit! Káprázatos, amit művel, nagyon feldobja a filmet az ő műmájer kétsíkú gengszter karaktere.   


Harmony Korine műve nálam már be is zsebelt két címet idén. Egyfelől a Spring Breakers 2013 legmegosztóbb filmje! A megosztó jelzőt azért sütöm rá, mert sokan mást fognak kapni, mint amire számítanak, emiatt nem fog nekik bejönni, ezen kívül nem könnyű filmről van szó, van itt mit emésztgetni az biztos. A másik dolog, hogy a Spring Breakers az idei Drive. Noha nem azért, mert bármiben is másolja a szóban forgó mozit, sokkal inkább azért, mert az említett művel egyetemben egy elcsépelt alapkoncepcióból varázsol borzasztó stílusos, sajátos nézőpontú egyedi csodát, amit nem felejtünk el egyhamar. Spring Break forever bitches!


Összegzés: 

Színészek: 10/7
Zene: 10/8,5
Kategórián belül: 10/9

Végítélet: 83%

6 megjegyzés:

  1. Nálam még talán a 9 pontot is eléri. Meg is nézem még 1x, most némi alkohol és vízipipa mellett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kajak? Na ez rohadtul meglepett, nem gondoltam volna, hogy neked bejön, pláne ennyire, de örülök neki! Én is elgondolkodtam 90% körüli eredményen, de végül megmaradtam a 8-9 között. Így is eddig az év filmje nálam.

      Törlés
  2. Letaglózott a leleményessége.

    Zseniális.

    VálaszTörlés
  3. Nem szoktam filmeket nézni, egyáltalán nem. Ezt a filmet viszont meg kellett néznem és nem tévedtem. Nálam 95%.

    VálaszTörlés
  4. BETEGEK VAGYTOK? MI A SZAR? EZ A FILM OLYAN FÁRASZTÓ VOLT, HOGY A VÉGÉN MÁR AZÉRT KÖNYÖRÖGTEM, HOGY ENGEM IS LŐJENEK AGYON!!!!-.-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúú , ez de jó volt , a hét dumája eddig

      Törlés